2017. február 26., vasárnap

Klasszifikációhoz felhasználható szoftver eszközök - bevezetés


Beginner’s guide to Web Scraping in Python (using BeautifulSoup)
Filtering Startup News with Machine Learning and Scrapy

Creating machine learning models to analyze startup news

Introducing Google Sheets add-on for MonkeyLearn

------------------------------------------------------------------------------

Kernel gépek vizsgálata 


http://adatbazis.starschema.net/2016-02-02-data_scientist_tovabbtanulas/
----------------------------
Viszont van egy nagy baja: nem egzakt (nem úgy mint a statisztika vagy a helyességbizonyítás. Nem csak az eredményekhez vezető út nem egzakt, sokszor még az sem tudható, hogy egy kapott eredmény mennyire jó, mennyire kéne örülni neki.
--------------------
Perszonális kedvencem, a már sokszor említett legegyszerűbb, legtisztább Ensemble Learning. Nem nagyon lehet elrontani, felhasználói szinten is csodásan működik, sikerélmény-hegyeket generál; én minden kezdőt erre buzdítanék először: [egzaktság * siker] szorzat relatíve könnyen megszerezhető optimuma miatt). Persze figyelni kell még ezen a szűk szakterületen is ki, mit, hogyan javít, gyorsít, miben van/nincs potenciál, mi specifikus, mi általános, mi hogyan fogadja be a plusz domainfüggő üzleti tudást, stb. Egy irdatlan nagy és gyorsulóan növekvő cikkáradatban, teszem hozzá azonnal.

Egy szokványos logisztikus regresszió, ami ezer éve létezik, hosszú évek óta arról szól, hogy hogyan alakítsd a bemenő állományodat olyan formára, hogyan paraméterezd magát a regressziót, hogy jó és megbízható választ kapj a kérdéseidre, egyedileg is és általános esetre is. Emberek azon agyalnak, hogy rájöjjenek mi nem működik jól benne, hogyan kéne megjavítani, jobb eredményt kipréselni belőle, ami vagy lokális optimumhoz vezet (rosszabb esetben), vagy globális optimumhoz. És ez a legegyszerűbb eset. Hogyan kéne gyorsítani, felskálázni.

A bonyolultabb SVM (Support Vector Machine) már tengernyi paramétert tartalmaz, amit ha csavargatsz, mint a kazettás magnódon a potmétereket, nagyrészt fogalmad sincs előre milyen hatást, hogyan váltasz ki, csak szembesülhetsz a végeredménnyel, amiből le kéne vonni valamilyen következtetést, hogy tovább tudj lépni.

A neurális hálók egy következő nagy ugrás az adatbányászat „boszorkánykonyhájában”, ugyanis alapvetően blackbox az egész téma. A legjobb matematikus elmék próbálják megérteni a működésüket, hogy miért mikor és hogyan adnak jó eredményt, és tudtommal sehol sincsenek még ez ügyben. Extrapolációval: a “P=NP”-t előbb fogják bizonyítani, mint ezeket a válaszokat megkapni. ;)

A Deep Learning (aminek segítségével a minap érték el, hogy profi gó játékost vert el a gép) még ezen is túltesz. Blackboxokat kell sorba kötni, ki tudja pontosan hányat, hogyan, mennyire átlapolva, és miért így. Illetve az erős túltanulást pontosan milyen módszerrel hogyan kéne kordában tartani. Ember nincs a földön aki érti a témát, vagy erős kérdéseket meg merne válaszolni a működést illetően. Erre a SZTAKI-sok sem hajlandók értelemszerűen, pedig ők evvel kelnek és fekszenek, napközben meg versenyeznek. Próbálkozások vannak, meg az a biztos tudat, hogy ami jó output, az biztonsággal detektálható, hogy jó.
-------------------------------------
 https://turi.com/learn/userguide/supervised-learning/boosted_trees_classifier.html
https://turi.com/learn/userguide/supervised-learning/random_forest_classifier.html
https://turi.com/learn/userguide/supervised-learning/svm.html
https://turi.com/learn/userguide/supervised-learning/logistic-regression.html
...
 http://blog.kaggle.com/2015/12/03/dato-winners-interview-1st-place-mad-professors/
https://pypi.python.org/pypi/dato-predictive-service-client
 http://liftinstinct.blogspot.hu/2015/12/dato-ipythonos-machine-learning.html

-------------------------------------
 https://github.com/dmlc/xgboost/tree/master/demo/binary_classification
 https://www.analyticsvidhya.com/blog/2016/01/xgboost-algorithm-easy-steps/_in_R

Use XGboost and Vowpal Wabbit as alternatives to Scikit-learn

-----------------------------------------

http://liftinstinct.blogspot.hu/2015/12/ensemble-learning-es-scikit-learn.html

-------------------------------------
http://stats.stackexchange.com/questions/173390/gradient-boosting-tree-vs-random-forest
 A Boosting  gyenge tanulókon alapul (magas torzítás, alacsony variancia).
Az elnevezést illetően, döntési fák, gyenge tanulók shallow trees/sekély fák, néha még kisebb, úgy mint a decision stumps/döntési tuskók (fák két levél). Boosting csökkenti a hibát elsősorban a torzítás csökkentésével (és bizonyos mértékig sok modell kimeneti varianciájának összesítésével).
...................
Másrészt, a Random Forest használ kifejlett döntési fákat (alacsony torzítás, nagy szórás). Eltér a hibacsökkentés feladattól éppen az ellenkező irányban: csökkenti a varianciát. A fák készülnek korrelálatlannak, hogy maximalizáljuk a variancia csökkenését, de az algoritmus nem képes csökkenteni torzítást (ami valamivel magasabb, mint a torzítás az önálló fáké az erdőben). Ezért van szükség a nagy, csonkítatlan fákra, úgy, hogy a torzítás kezdetben a lehető legalacsonyabb szinten legyen.
...................

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ellentétben A Boosting (ami szekvenciális), RF növekszti a fákat párhuzamosan. Az iteratív kifejezés, amit használt, így nem megfelelő.
----------------------- -------------
2.4 fejezet
..........................
Tetszőlegesen meghatározható mind a veszteség függvény mind az alap-tanuló modell az igényeknek megfelelően. A gyakorlatban, mivel néhány konkrét veszteségfüggvény Ψ (y, f) és / vagy egyéni bázis-tanuló h (x, θ), a megoldást a paraméterbecsléseket nehéz lehet megszerezni. Azt javasolják, hogy válasszunk egy új függvényt h (x, θt) mely a leginkább illeszkedik (párhuzamos) a negatív gradienssel {gt (xi)} Ni = 1 a vizsgált adatok mellett:
.........................................
Ahelyett, hogy a függvények terében az általános megoldást keresnénk a veszteség függvény (mintákhoz tartozó)értékeit, leginkább csökkentő megoldást keresnénk,  egyszerűen válasszuk ki az új függvény a t melynek növekménye leginkább korelál -gt (x) gradienssel. Ez lehetővé teszi , hogy kiváltsunk egy potenciálisan nagyon nehéz optimalizálási feladatok a klasszikus legkisebb négyzetek minimalizálás alábbi feladatával:
.....................................
Összefoglalva, meg tudjuk fogalmazni a teljes formáját a Friedman (2001)  által eredetileg javasolt  gradient boosting algoritmust . Ennek pontos formája a származtatott algoritmus és az összes vonatkozó képlet erősen függnek tervezéskor választott Ψ (y, f) és h (x, θ)  -tól. Megtalálható néhány gyakori példa ilyen algoritmusokra Friedman (2001).

Hasznos linkekaz adatbányászatoktatásához

 -----------------------------------------------------------------------------------
 http://liftinstinct.blogspot.hu/2015/12/ensemble-learning-es-scikit-learn.html
...
 http://www.site.uottawa.ca/~stan/csi5387/boost-tut-ppr.pdf
....
http://www.ccs.neu.edu/home/vip/teach/MLcourse/4_boosting/slides/gradient_boosting.pdf
https://www.quora.com/What-is-the-difference-between-gradient-boosting-and-adaboost

Gradient boosting machines, a tutorial
 GBM_TUTORIAL (PDF)

---------------------------------------------------------------

4. Osztályozás:Alapfogalmak, döntési fák és modellek kiértékelése
   http://doksi.hu/get.php?order=DisplayPreview&lid=13828&p=10
   https://www.cs.elte.hu/blobs/diplomamunkak/bsc_matelem/2010/benyasz_melinda.pdf
   http://old.sztaki.hu/~szcsaba/talks/lecture3.pdf
   ID3
   Az ID3 algoritmus kiterjesztései - ELTE
   Dudás László - ELTE Matematikai Intézet
   Döntési fa – Wikipédia
   
5. Osztályozás: Alternatív módszerek
Együttes módszerek
Együttes módszerek
---------
 AdaBoost tanuló algoritmus
 https://mialmanach.mit.bme.hu/fogalomtar/adaboost

--------------------------------------------------------------------------------------------
általános gépi tanulással maga jön rá, saját maga által (persze rengeteg minta kielmzése útján) generált adatból, hogyan oldhatja meg a kérdéses feladatot
AlphaGo versus Lee Sedol 4–1
 The winner of the match was slated to win $1 million.

PREZENTÁCIÓ

Beginner’s guide to build data visualisations on the web with D3.js

------------------------------------------------------------

https://www.analyticsvidhya.com/blog/2017/07/introduction-to-genetic-algorithm/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+AnalyticsVidhya+%28Analytics+Vidhya%29 in data science

SPARK
 

Apache Spark Tutorial: Machine Learning with PySpark




2017. február 16., csütörtök

CCNA RSE 4. fejezet

4.1.1.6 Csomagtovábbító módszerek

A forgalomirányítók az alábbi háromféle csomagtovábbító módszert támogathatják:

  • Folyamatkapcsolás (Process switching) - Egy régebbi csomagtovábbító módszer, de a Cisco forgalomirányítók még mindig támogatják. Amikor csomag érkezik egy interfészre, a vezérlési szintre (control plane) kerül, ahol a processzor a célcímet összeveti a forgalomirányító táblával, majd meghatározza a kimenő interfészt és továbbítja a csomagot. Nagyon fontos, hogy megértsük, hogy a forgalomirányító ezt minden egyes csomagra végrehajtja, még akkor is, ha egy sor csomagnak ugyanaz a célja. Ez a módszer nagyon lassú, modern hálózatokban alig használják.

  • Gyorskapcsolás (Fast switching) - Egy gyakori csomagtovábbító módszer, amely egy gyorskapcsolási gyorsítótárban tárolja a következő ugrás információkat. Amikor csomag érkezik egy interfészen, a vezérlési szintre kerül, ahol a processzor illeszkedő bejegyzést keres hozzá a gyorskapcsolási gyorsítótárban. Ha ilyen nincs, akkor a csomag folyamatkapcsoláson esik át, majd a kimenő interfészhez kerül. A csomag továbbításának információi bekerülnek a gyorskapcsolási gyorsítótárba. Ha egy újabb csomag érkezik ugyanezzel a céllal, akkor a gyorsítótár következő ugrás információi a processzor közbelépése nélkül újra használhatók.

  • Cisco Express Forwarding (Cisco Expressz Továbbítás, CEF) - A CEF a legújabb és egyben az ajánlott csomagtovábbító módszer a Cisco IOS-ban. A gyorskapcsoláshoz hasonlóan a CEF egy továbbítási információs bázist (Forwarding Information Base, FIB) és egy szomszédossági táblázatot épít. A táblabejegyzéseit azonban nem a csomagok, hanem a változások (például amikor valami megváltozik a topológiában) alapján követi. Emiatt amikor a hálózat konvergált állapotban van, a FIB és a szomszédossági tábla minden olyan információt tartalmaz, amire a forgalomirányítónak a csomagok továbbításához szüksége van.
    A FIB előre meghatározott fordított címfeloldásokat, következő ugrás információkat tartalmaz, melyekben az interfész és a második réteg tulajdonságai is szerepelnek.
Forwarding Information Base (FIB)
A 3. rétegbeli motor tartja karban az irányítási információkat, származzon az dinamikus irányító protokolltól vagy statikus útvonalból. A 3. rétegbeli továbbítási motor által használt FIB egy olyan tábla, amelyben az irányító táblától származó információk szerepelnek specifikusságuk szerint sorba rendezve. A FIB dinamikus, mivel amint az irányítótáblában változás történik, a FIB is értesül a változásról és egyezteti tábláját.
Abban az esetben, ha egy csomag nem kapcsolható a FIB tábla alapján, akkor a 3. rétegbeli motor fogja elvégezni a továbbítást.
Szomszédsági tábla
A  szomszédsági  tábla  a  FIB-nek  szolgáltat  második  rétegbeli  információkat.  A  tábla  az ARP   táblából   épül   fel   és   tartalmazza   azon   csomópontok   fizikai   címeit,   amelyek   egy ugrásnyira elérhetők az eszközünktől. Abban az esetben, ha a szomszédsági tábla nem tartalmazza a szükséges információkat, akkor  a  3.  rétegbeli motorhoz  kerül.  A  3.  rétegbeli  motor  ARP  kérést  küld,  hogy  begyűjtse  az  IP-cím  eléréséhez szükséges fizikai címet. Amíg a FIB bejegyzés az ARP eredményre vár, az ugyanerre a célja igyekvő újabb csomagok azonnal eldobásra kerülnek, hogy a várakozási sor ne teljen meg és váljon  a  motor  túlterhelté.  Miután  a  megfelelő  fizikai  cím  bekerült  az  ARP  táblába, a szomszédsági táblába is megtanulja.


A CEF felépíti a FIB-et és a szomszédossági tábláját a hálózat konvergálása után. Így mind az öt csomag még az adatterületen gyorsan feldolgozható.
A három módszer összehasonlítását a következő analógiával szoktuk illusztrálni:

  • A folyamatkapcsolás minden problémát végigszámol matematikailag, még akkor is, ha ugyanaz a probléma többször is előfordul.

  • A gyorskapcsolás egyszer számolja végig a problémát, de emlékszik a válaszra és a következő ugyanilyen problémákhoz már ezt használja.

  • A CEF minden lehetséges problémát előre kiszámol és az eredményeket egy táblázatban tárolja.


4.1.2.2 Alapértelmezett átjárók

Ahhoz, hogy hozzáférjenek a hálózathoz, az eszközöknek a következő IP-cím információkkal kell rendelkezniük:
  • IP-cím - Egyedileg azonosít egy állomást a helyi hálózaton.
  • Alhálózati maszk - Meghatározza az állomás helyi alhálózatát.
  • Alapértelmezett átjáró - Meghatározza, hogy melyik forgalomirányítónak kell a csomagot küldeni akkor, ha a cél nem ugyanazon az alhálózaton van.
Az alapértelmezett átjáró legtöbbször a forgalomirányító helyi hálózatra kapcsolódó interfészének címe. A forgalomirányító minden csatlakoztatott hálózatáról és bizonyos távoli hálózatokról is nyilvántart bejegyzéseket a forgalomirányító táblájában, ezeknek a segítségével határozza meg a legjobb útvonalat a cél felé

Egy állomás az IP-cím információit kaphatja:
  • Statikusan - Az állomás IP-címét, alhálózati maszkját és alapértelmezett átjáróját kézzel állítják be. A DNS-szerver IP-címét szintén be lehet állítani.
  • Dinamikusan - Az IP-cím információkat egy szerver biztosítja DHCP protokollal. A DHCP-szerver érvényes IP-címet, alhálózati maszkot és alapértelmezett átjárót ad a végberendezéseknek. A szerver ezeken felül egyéb információkat is átadhat még.
 A Cisco ISR G2 már USB soros konzol kapcsolatot is támogat. Ehhez USB A - USB B (mini-B USB) kábel szükséges, és eszközmeghajtó az operációs rendszerünkhöz. A meghajtóprogramot letölthetjük a www.cisco.comhelyről. Bár ezeknek a forgalomirányítóknak kettő konzolportjuk van, egyszerre csak egy lehet aktív.

Enter the commands to configure the name of the router as 'R2'.
Router# configure terminal
Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z.
Router(config)# hostname R2
Configure 'class' as the secret password.
R2(config)# enable secret class
Configure 'cisco' as the console line password and require users to login. Then exit line configuration mode.
R2(config)# line console 0
R2(config-line)# password cisco
R2(config-line)# login
R2(config-line)# exit
Configure 'cisco' as the vty password for lines 0 through 4 and require users to login.
R2(config)# line vty 0 4
R2(config-line)# password cisco
R2(config-line)# login
Exit line configuration mode and encrypt all clear text passwords.
R2(config-line)# exit
R2(config)# service password-encryption
Enter the banner 'Authorized Access Only!' and use # as the delimiting character.
R2(config)# banner motd #Authorized Access Only!#
Exit global configuration mode and save the configuration.
R2(config)# exit
R2# copy running-config startup-config
Destination filename [startup-config]?
Building configuration...
[OK]
R2#


Az interfész típusától függően lehet, hogy egyéb paramétereket is be kell állítanunk. Például a laborgyakorlatokhoz használt eszközöknél a soros kábel DCE-vel jelzett végéhez csatlakozó interfészen a clock rate parancsot is használnunk kell.
MEGJEGYZÉS: Ha véletlenül kiadjuk a clock rate parancsot egy DTE interfészen, akkor az %Error: This command applies only to DCE interface hibaüzenetet kapjuk.


Configure the GigabitEthernet 0/0 interface with the IP address '10.1.1.1' and subnet mask '255.255.255.0'. Describe the link as 'Link to LAN 3' and activate the interface.
R2(config)# interface gigabitethernet 0/0
R2(config-if)# ip address 10.1.1.1 255.255.255.0
R2(config-if)# description Link to LAN 3
R2(config-if)# no shutdown
%LINK-5-CHANGED: Interface GigabitEthernet0/0, changed state to up
%LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface GigabitEthernet0/0, changed state to up
Configure the GigabitEthernet 0/1 interface with the IP address '10.1.2.1' and subnet mask '255.255.255.0'. Describe the link as 'Link to LAN 4' and activate the interface.
R2(config-if)# interface gigabitethernet 0/1
R2(config-if)# ip address 10.1.2.1 255.255.255.0
R2(config-if)# description Link to LAN 4
R2(config-if)# no shutdown
%LINK-5-CHANGED: Interface GigabitEthernet0/1, changed state to up
%LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface GigabitEthernet0/1, changed state to up

Configure the Serial 0/0/0 interface with the IP address '209.165.200.226' and subnet mask '255.255.255.252'. Describe the link as 'Link to R1' and activate the interface.
R2(config-if)# interface Serial 0/0/0
R2(config-if)# ip address 209.165.200.226 255.255.255.252
R2(config-if)# description Link to R1
R2(config-if)# no shutdown
%LINK-5-CHANGED: Interface Serial0/0/0, changed state to up
%LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Serial0/0/0, changed state to up

MEGJEGYZÉS: Az interfész a saját IPv6 link-local címét anélkül is generálhatja, hogy globális egyedi címe lenne az ipv6 enable interfész konfigurációs paranccsal.
Az IPv4-től eltérően az IPv6 interfészeknek legtöbbször egynél több IPv6-címük lesz. Az IPv6 eszköz minimálisan egy IPv6 link-local címmel biztosan rendelkezni fog, de valószínűleg egy IPv6 globális egyedi címet is kapni fog. Az IPv6 azt is támogatja, hogy egy interfész több IPv6 globális egyedi címmel rendelkezzen ugyanabból az alhálózatból. A következő parancsokkal állíthatunk be statikusan globális egyedi vagy link-local IPv6-címet:

  • ipv6 address ipv6-cím / előtag-hossz - Beállítja a megadott globális egyedi IPv6-címet
  • ipv6 address ipv6-cím / előtag-hossz eui-64 - Globális egyedi IPv6-címet állít be, ahol az alsó 64 bit interfész azonosító része (ID) az EUI-64 módszerrel jön létre.
  • ipv6 address ipv6-cím / előtag-hossz link-local - Statikus link-local címet állít be az interfészen, amely azt az automatikusan konfigurált link-local címet helyettesíti, amely globális egyedi IPv6-cím beállításakor, vagy az interfész aktiválásakor jön létre az ipv6 enable interfész parancs kiadásakor. Idézzük fel, hogy az ipv6 enable interfész parancs automatikusan létrehoz IPv6 link-local címet, akár beállítottunk IPv6 globális egyedi címet, akár nem.
Amikor egy forgalomirányítót az ipv6 unicast-routing globális paranccsal konfigurálunk, elkezdi az ICMPv6 forgalomirányító hirdetés üzenetek küldését. Ez lehetővé teszi az interfészhez csatlakozó számítógép számára, hogy automatikusan beállítson magának IPv6-címet és alapértelmezett átjárót DHCPv6-szerver nélkül is. 
Konfiguráljuk be R2 IPv6 globális egyedi címeit
Configure the GigabitEthernet 0/0 interface with the IPv6 address 2001:db8:acad:4::1/64. Describe the link as 'Link to LAN 3' and activate the interface.
R2(config)# interface gigabitethernet 0/0R2(config-if)# ipv6 address 2001:db8:acad:4::1/64R2(config-if)# description Link to LAN 3R2(config-if)# no shutdown%LINK-5-CHANGED: Interface GigabitEthernet0/0, changed state to up
%LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface GigabitEthernet0/0, changed state to up
Configure the GigabitEthernet 0/1 interface with the IPv6 address 2001:db8:acad:5::1/64. Describe the link as 'Link to LAN 4' and activate the interface.
R2(config-if)# interface gigabitethernet 0/1R2(config-if)# ipv6 address 2001:db8:acad:5::1/64R2(config-if)# description Link to LAN 4R2(config-if)# no shutdown%LINK-5-CHANGED: Interface GigabitEthernet0/1, changed state to up
%LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface GigabitEthernet0/1, changed state to up
Configure the Serial 0/0/0 interface with the IPv6 address 2001:db8:acad:3::2/64. Describe the link as 'Link to R1' and activate the interface.
R2(config-if)# interface Serial 0/0/0R2(config-if)# ipv6 address 2001:db8:acad:3::2/64R2(config-if)# description Link to R1R2(config-if)# no shutdown
  loopback interfész a forgalomirányító belső logikai interfésze. Nem tartozik hozzá fizikai port, tehát más eszköz soha nem kapcsolódhat hozzá. Egy olyan szoftveres interfészt képzeljünk el, amely a forgalomirányító működése alatt folyamatosan UP állapotban van.
A loopback interfész hasznos segítség lehet Cisco IOS eszköz tesztelése és menedzselése során, mert általa biztosítjuk, hogy legalább egy interfész mindig elérhető. Például tesztelhetjük vele a belső forgalomirányító folyamatokat úgy, hogy a forgalomirányító mögött levő hálózatokat emulálunk vele.
Ezen túlmenően a loopback interfészhez rendelt IPv4-cím fontos lehet olyan folyamatok számára, amelyek egy interfész IPv4-címét használják azonosítási célra, ilyen például az OSPF forgalomirányító protokoll. Ha engedélyezünk egy loopback interfészt, a forgalomirányító ennek a címét fogja azonosításhoz használni a fizikai portok címei helyett, amelyek a működés során akár le is kapcsolódhatnak.
A loopback cím beállítása egyszerű:
Router(config)# interface loopback szám
Router(config-if)# ip address ip-cím alhálózati-maszk
Egy forgalomirányítón több loopback interfész is lehet. Mindössze annyi a feltétel, hogy a loopback interfészek IPv4-címe legyen egyedi, és más interfész ne használja.
ANIM - > 4.2.1.2 A csomag elküldése
ANIM - > 4.2.1.3 Továbbítás a következő ugrás felé
ANIM - > 4.2.1.4 Csomagkapcsolás
A következő folyamat zajlik le, amikor R2 az Fa0/0 interfészén keretet fogad:
1. R2 megvizsgálja a keret cél MAC-címét, ami a beérkező interfészének, Fast Ethernet 0/0-nak a MAC-címe. R2 ezért bemásolja a keretet a pufferébe.
2. R2 látja, hogy az Ethernet keret Type (típus) mezőjének értéke 0x800, ami azt jelenti, hogy a keret adatmezőjében egy IPv4 csomag található.
3. R2 kibontja az Ethernet keretet.
4. Mivel a csomag cél IPv4-címe nem azonos R2 egyik interfészének címével sem, ezért a forgalomirányító az irányítótáblájában keres útvonalat a csomag továbbításához. R2 megkeresi a forgalomirányító táblájában a csomag IPv4-címét, pont úgy, ahogy R1 is tette.
R2 forgalomirányító táblájában van útvonal a 192.168.4.0/24 hálózat felé, méghozzá a 192.168.3.2-es következő ugrással és Serial 0/0/0 kimenő interfésszel. Mivel a kimenő interfész nem Ethernet interfész, R2-nek nem kell a következő ugrás IPv4-címéhez cél MAC-címet feloldania.
5. Az IPv4-csomagot új adatkapcsolati keretbe ágyazza és kiküldi a Serial 0/0/0 kimenő interfészen.
Ha az interfész pont-pont (point-to-point, P2P) soros kapcsolat, a forgalomirányító az IPv4-csomagot a kimenő interfész által használt formátumú (HDLC, PPP, stb.) adatkapcsolati keretbe ágyazza. Mivel a soros interfészeken nincsenek MAC-címek, ezért R2 az adatkapcsolati célcímnek egy szórásnak megfelelőt állít be.

ANIM - >  4.2.1.5 A cél elérése
A következő folyamat játszódik le, amikor a keret megérkezik R3-hoz:
1. R3 bemásolja az adatkapcsolati PPP keretet a bufferébe.
2. R3 kibontja az adatkapcsolati PPP keretet.
3. R3 a forgalomirányító táblájában útvonalat keres a csomag cél IPv4-címéhez. A forgalomirányító táblában szerepel egy R3-hoz közvetlenül csatlakozó hálózat bejegyzése. Ez azt jelenti, hogy a csomagot közvetlenül a célnak lehet küldeni, nem kell másik forgalomirányítónak továbbítani.
Mivel a kimenő interfész egy közvetlenül csatlakozó Ethernet hálózat, R3-nak a cél IPv4-címéhez tartozó cél MAC-címet kell találnia:
  • 1. R3 az ARP gyorsítótárában bejegyzést keres a csomag cél IPv4-címéhez. Ha nem talál bejegyzést, R3 egy ARP-kérést küld ki a FastEthernet 0/0 interfészén. PC2 egy ARP választ küld, benne a saját MAC-címével. R3 frissíti az ARP gyorsítótárát a 192.168.4.10 címmel és az ARP-válaszban kapott MAC-címmel.
  • 2. R3 az IPv4-csomagot új Ethernet adatkapcsolati keretbe ágyazza, és kiküldi a FastEthernet 0/0 interfészén.
  • 3. Amikor PC2 megkapja a keretet, megnézi a cél MAC-címet, ami a beérkező interfészének (a saját Ethernet hálózati kártyájának) MAC-címe. PC2 tehát bemásolja a keretet a pufferébe.
  • 4. PC2 látja, hogy az Ethernet keret Type (típus) mezőjének értéke 0x800, ami azt jelenti, hogy a keret adatmezőjében egy IPv4 csomag található.
  • 5. PC2 kibontja az Ethernet keretet és az IPv4-csomagot az operációs rendszer IPv4 feldolgozó alrendszerének adja.

4.2.2.1 Forgalomirányítási döntések

A forgalomirányító táblában való keresés az alábbi háromféle útvonalat eredményezheti:
  • Közvetlenül csatlakozó hálózat - Ha a csomagban szereplő célcím egy olyan eszközhöz tartozik, amely a forgalomirányító valamelyik interfészéhez kapcsolódó hálózaton van, akkor a csomagot közvetlenül a cél eszközhöz lehet továbbítani. Tehát a csomag cél IP-címe egy állomáscím ugyanazon alhálózaton, amelynek a forgalomirányító egy interfésze is tagja.
  • Távoli hálózat - Ha a csomag célcíme egy távoli hálózathoz tartozik, a csomagot egy másik forgalomirányítónak kell továbbítani. A távoli hálózatok csak egy másik forgalomirányítón keresztül érhetők el.
  • Nem található útvonal - Ha a csomag célcíme sem közvetlenül csatlakozó, sem távoli hálózathoz nem tartozik, a forgalomirányító megnézi, hogy van-e elérhető végső átjáró (gateway of last resort). Végső átjárónak hívjuk azt, ha a forgalomirányítón alapértelmezett útvonalat állítunk be. Ha van alapértelmezett útvonal, akkor forgalomirányító a csomagot a végső átjárónak továbbítja. Ha nincs alapértelmezett útvonal sem, akkor a csomagot a forgalomirányító eldobja. Csomag eldobásakor a forgalomirányító a csomag forrás IP-címének ICMP elérhetetlen (unreachable) üzenetet küld.
Az ábra folyamatábráján megnézhetjük

4.2.2.2 Legjobb útvonal

A legjobb útvonal meghatározásához ugyanahhoz a célhálózathoz vezető több útvonalat is meg kell vizsgálni és közülük kell kiválasztani az optimális vagy legrövidebb útvonalat a hálózat felé. Amikor ugyanahhoz a hálózathoz több útvonal is vezet, akkor mindegyik útvonal másik kimenő interfészen fogja elhagyni a forgalomirányítót a hálózat felé.
A legjobb útvonalat egy forgalomirányító protokoll választja ki, egy a hálózat távolságát tükröző érték vagy mérték alapján. A mérték a hálózat távolságának mérőszáma. Az a legjobb útvonal, amelyhez a legkisebb mérték tartozik.
A dinamikus forgalomirányító protokollok jellemzően a saját szabályaikat és mértékeiket használják a forgalomirányító táblák felépítéséhez és frissítéséhez. A forgalomirányító algoritmus minden útvonalhoz egy értéket, vagy más néven mértéket társít. A mérték az útvonal egy vagy több jellemző tulajdonsága alapján állhat elő. Néhány forgalomirányító protokoll több mérték kombinációjából állít elő egyetlen mértéket, ami alapján a választást végzi majd.
A következő listában néhány dinamikus protokollt láthatunk az általuk használt mértékkel:
  • Routing Information Protocol (RIP) - Ugrásszám (hop count)

  • Open Shortest Path First (OSPF) - A Cisco által használt költség a forrástól célig összegzett sávszélességen alapul.

  • Enhanced Interior Gateway Routing Protocol (EIGRP) - Sávszélesség, késleltetés, terhelés, megbízhatóság
Az animáció megmutatja, hogy a használt mértéktől függően hogyan változhat az útvonal.

4.2.2.3 Terheléselosztás

Mi történik akkor, ha a forgalomirányító tábla kettő, vagy még több útvonalat is tartalmaz azonos mértékkel ugyanazon célhálózat felé?
Ha egy forgalomirányítónak egy cél felé kettő vagy több, azonos mértékű útvonala van, mindkét útvonalat azonos arányban fogja használni. Ezt hívják egyenlő vagy azonos költségű terhelésmegosztásnak. A forgalomirányító tábla egyetlen célhálózatot tartalmaz, de több kimenő interfésszel, minden azonos költségű úthoz egyet-egyet. A forgalomirányító ezeket a kimenő interfészeket fogja használni.
Ha helyesen konfigurálják, a terhelésmegosztás növelheti a hálózat hatékonyságát és teljesítményét. Egyenlő költségű terhelésmegosztást dinamikus forgalomirányító protokollokkal és statikus útvonalakkal egyaránt használhatunk.
MEGJEGYZÉS: Csak az EIGRP támogatja a nem egyenlő költségű terhelésmegosztást.
Az animáción példát láthatunk egyenlő költségű terhelésmegosztásra.

4.2.2.4 Adminisztratív távolság
Egy forgalomirányítón több forgalomirányító protokollt és statikus útvonalakat is konfigurálhatunk. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a forgalomirányító tábla ugyanahhoz a cél hálózathoz több forrásból is tartalmaz információt. Ha például a RIP és az EIGRP egyaránt konfigurálva vannak a forgalomirányítón, mindkét forgalomirányító protokoll tudomást szerezhet ugyanarról a célhálózatról. Azonban mindegyik forgalomirányító protokoll a cél elérésére különböző útvonal mellett is dönthet, a protokollok különböző mértékei alapján. A RIP az ugrások számát veszi alapul, amíg az EIGRP egy összetett mérték szerint dönt. De vajon melyik útvonalat fogja a forgalomirányító használni?
A Cisco IOS az adminisztratív távolságnak (administrative distance, AD) nevezett értéket használja annak eldöntésére, hogy az IP forgalomirányító táblába melyik útvonal kerüljön be. Az AD az útvonal információ megbízhatóságát, hihetőségét jelzi. Minél alacsonyabb az érték, annál megbízhatóbb az útvonal forrása. Például a statikus útvonal adminisztratív távolsága 1, az EIGRP által felderített útvonalé 90. Ugyanahhoz a célhálózathoz vezető két különböző útvonal esetén a forgalomirányító a kisebb adminisztratív távolságút választja. Ha a forgalomirányítónak egy statikus és egy EIGRP útvonal között kell választania, a statikus élvez elsőbbséget. Hasonlóan, egy 0-ás adminisztratív távolságú közvetlenül csatlakoztatott útvonal előnyt élvez az 1-es adminisztratív távolsággal rendelkező statikus úttal szemben.
Az ábra forgalomirányító protokollokat sorol fel és megmutatja a hozzájuk tartozó AD-t.

2017. február 12., vasárnap

RSE

PT

NB_ITN - PT gyakorlati készségfelmérés

Routing and Switching Essentials (Version 5.0) - NB_ITN Practice Skills Assessment - PT

Forgalomirányítási és kapcsolási alapok - PT gyakorlati készségfelmérés

CCNA ITN Practice Skill Final Exam PT - YouTube
http://alea.uw.hu/halozat/feladatok/samples/ccna1_pts/THall_Admin_ITDep_Answers.html
 

 http://www.ccna5.net/ccna1-v5-0-introduction-to-networks-practice-final-cli-command-answers/1257 

=====================
 https://www.youtube.com/watch?v=Dz9ex249TG0#t=15.218299
---------------------------------------------------
 https://www.youtube.com/watch?v=0rOyYNs0Cdo#t=26.252653
---------------------------------------------------------------------
 https://www.youtube.com/watch?v=NrYPSycyw3o
=======================
http://www.ccna5.net/ccna1-v5-0-introduction-to-networks-practice-final-cli-command-answers/1257
ipv6 unicast-routing
interface g0/0
ipv6 address 2001:db8:acad:A::1/64
ipv6 address FE80::1 link-local
no shutdown
exit
interface g0/1
ipv6 address 2001:db8:acad:B::1/64
ipv6 address FE80::1 link-local
no shutdown
exit
...
Conf lab 214 switch
_________________________________________________
conf t
ip default-gateway 192.168.1.158
int vlan 1
ip address 192.168.1.157 255.255.255.240
no shutdown
line vty 0 4
password class
login
end
copy running-config startup-config

...


Middle(config)#ip domain-name ccna5.net===========================


7. fejezet 
R1:
  • Frissítést küld a 10.1.0.0 hálózatról a Serial 0/0/0 interfészen.
  • Frissítést küld a 10.2.0.0 és 10.3.0.0 hálózatokról a FastEthernet 0/0 interfészen.
  • Frissítést kap R2-től a 10.4.0.0 hálózatról és egyel növeli az ugrásszámot.
  • Eltárolja a 10.4.0.0 hálózatot az irányítótáblában 2-es mértékkel.
  • Ugyanaz a frissítés R2-től a 10.3.0.0 hálózatról 1-es mértékkel tartalmaz információkat. Nincs változás, így az irányítási információk ugyanazok maradnak.
R2:
  • Frissítést küld a 10.3.0.0 és a 10.4.0.0 hálózatokról a Serial 0/0/0 interfészen.
  • Frissítést küld a 10.1.0.0 és a 10.2.0.0. hálózatokról a Serial 0/0/1 interfészen.
  • Frissítést kap R1-től a 10.1.0.0 hálózatról. Nincs változás, így az irányítási információk ugyanazok maradnak.
  • Frissítést kap R3-tól a 10.4.0.0 hálózatról. Nincs változás, így az irányítási információk ugyanazok maradnak.
 A távolságvektor alapú forgalomirányító protokollok általában egy látóhatár-megosztás nevű technikát alkalmaznak az irányítási hurkok elkerülése érdekében. A látóhatár-megosztás megakadályozza, hogy ugyanazon az interfészen lehessen információkat kiküldeni, mint amelyen azok beérkeztek.
 A különböző forgalomirányító protokollok eltérő módszerek alapján határozzák meg a legjobb útvonalat.
-------------------------------------------

A RIP engedélyezéséhez a router rip parancsot kell használni a 3. ábrán látható módon. Ez a parancs még nem indítja el közvetlenül a RIP-folyamatot, csak hozzáférést biztosít a forgalomirányító-konfigurációs módhoz, ahol elvégezhetők a RIP beállításai.

7.3.1.2 Hálózatok hirdetése
Használjuk a network hálózati-cím forgalomirányító-konfigurációs módbeli parancsot. Adjuk meg az osztály alapú hálózatot minden közvetlenül csatlakozó hálózathoz. Ez a parancs:

  • Engedélyezi a RIP-et minden olyan interfészen, amelyik egy adott hálózathoz tartozik. A hozzárendelt interfészek ezután már küldik és fogadják a RIP-frissítéseket.
  • A megadott hálózatot a többi forgalomirányítónak 30 másodpercenként küldött RIP útvonalfrissítésekben hirdeti.
MEGJEGYZÉS: Alhálózati cím megadása esetén az IOS automatikusan átalakítja azt a megfelelő osztály alapú hálózati címmé. Ne feledjük, hogy a RIPv1 osztály alapú irányító protokoll IPv4 alatt. Például a network 192.168.1.32 parancs automatikusan a network 192.168.1.0 paranccsá alakul át az aktív konfigurációs fájlban.

A show ip protocols parancs a forgalomirányító aktuális beállításait mutatja - RIP-információt
A show ip route parancs az irányítótáblába felvett RIP-útvonalakat jeleníti meg.

 Használjuk a version 2 forgalomirányító-konfigurációs módbeli parancsot a RIPv2 engedélyezéséhez a 2. ábrán látható módon. Figyeljük meg, hogy a show ip protocols parancs kimenete azt mutatja, hogy R2 most már kizárólag 2-es verziójú üzenetek küldését és fogadását végzi. A RIP folyamat most már tartalmazza az alhálózati maszkot a frissítésekben, osztály nélküli protokollá téve ezzel a RIPv2-t.
Enable RIP version 2 on R2 and return to privileged EXEC mode.
R2(config)# router rip
R2(config-router)# version 2
Verify the RIP protocol settings on R2.
R2# show ip protocols
  Default version control: send version 2, receive version 2
.................
Az automatikus útvonal összegzés letiltásakor a RIPv2 nem vonja össze a hálózatokat az osztály alapú határokon. Az útvonalfrissítések így az összes alhálózatot és a megfelelő maszkokat tartalmazzák. A show ip protocols kimenetében most ez látható automatic network summarization 
 is not in effect.
MEGJEGYZÉS: Az automatikus útvonal összegzés letiltása előtt engedélyezni kell a RIPv2-t.
Disable automatic summarization on R2 and return to privileged EXEC mode.
R2(config)# router rip
R2(config-router)# no auto-summary
R2(config-router)# end
Verify the RIP protocol settings on R2.
R2# show ip protocols
Routing Protocol is "rip"         
  Automatic network summarization is not in effect
  Routing for Networks:
    192.168.2.0
    192.168.3.0
    192.168.4.0
  Routing Information Sources:
    Gateway         Distance      Last Update
    192.168.2.1          120      00:00:09
    192.168.4.1          120      00:00:01
 ...


 Packet Tracer 7.1.3.6
A feladat az irányítótáblában található fontos információk azonosításában és a hálózati konvergencia nyomon követésében nyújt segítséget.
7.1.3.6 PDF Completed
7.1.3.6 PKT Completed
PDF     PKA
Lássuk R1 közvetlen connected hálózatait
#show ip route connected
R1-en mely routing protocol van használatban? RIP
Nézzük az R1 RIP-pel tanult network-eit:
R1# show ip route rip
Nézzük  mely hálózatokat tartalmaz R1 routing táblája:
R1# show ip route
Listázzuk R1 interface státuszát.(Hány interfésznek van hozzárendelt címe):
R1# show ip interface brief
R1# router rip
R1# network 64.0.0.0
Engedélyezzük debug-olást R2-n:
R2# debug ip rip
R2# debug ip routing
------------------------------------------

Az internet is az autonóm rendszereken alapul, emiatt két típusú forgalomirányító protokollra van szükség:
  • Belső irányító protokollok (IGP) - Egy autonóm rendszeren belüli forgalom irányítására használják. AS-en belüli forgalomirányítás (intra-AS routing) néven is hivatkoznak rá. Vállalatok, szervezetek sőt még szolgáltatók is használnak IGP-t a belső hálózataikban. Az IGP protokollok közé tartozik a RIP, az EIGRP, az OSPF és az IS-IS.
  • Külső irányító protokollok (EGP) - Autonóm rendszerek közötti forgalom irányítására használják. AS-ek közötti forgalomirányítás (inter-AS routing) néven is hivatkoznak rá. EGP használatával szolgáltatók és nagyvállalatok összekapcsolása lehetséges. Jelenleg az egyetlen életképes EGP a határátjáró-protokoll (Border Gateway Protocol, BGP), amely az internet hivatalos irányító protokollja.
MEGJEGYZÉS: Mivel a BGP az egyetlen elérhető külső protokoll (EGP), ezért az EGP kifejezést ritkán használják, helyette egyszerűen csak BGP-t mondanak.
A távolságvektor alapú azt jelenti, hogy az útvonalak hirdetése az alábbi két jellemzővel történik:
  • Távolság - Azonosítja, hogy a célhálózat milyen messze található. A távolság mértéke lehet az ugrások száma, a költség, a sávszélesség, a késleltetés és így tovább.
  • Vektor (irány) - A cél eléréséhez szükséges következő ugrás forgalomirányítót vagy a kimenő interfészt határozza meg.
Egy távolságvektor alapú irányító protokollt használó forgalomirányítónak nincsenek ismeretei a célhálózat felé vezető teljes útvonalról. A távolságvektor alapú protokollok útjelzőnek használják a forgalomirányítókat a cél felé vezető útvonalon. Egy távoli hálózatról a forgalomirányító csak annyi információval rendelkezik, hogy mekkora a hálózat eléréséhez szükséges távolság vagy mérték és, hogy melyik útvonalat vagy interfészt használja az odajutáshoz. A távolságvektor alapú protokollok nem rendelkeznek egy tényleges térképpel a hálózat topológiájáról.
Négy távolságvektor alapú IPv4 belső protokoll (IGP) létezik:
  • RIPv1 - Hagyományos első generációs protokoll.
  • RIPv2 - Egyszerű távolságvektor alapú forgalomirányító protokoll.
  • IGRP - A Cisco első generációs, saját fejlesztésű protokollja (elavult és helyét az EIGRP váltotta fel).
  • EIGRP - Továbbfejlesztett távolságvektor alapú protokoll.
A távolságvektor alapú irányító protokollok központi eleme a forgalomirányító algoritmus. Az algoritmust arra használják, hogy meghatározzák vele a legjobb útvonalakat, majd ezt az információt továbbküldjék a szomszédoknak.
Az irányító protokollokhoz használt algoritmus az alábbi folyamatokat határozza meg:
  • Az irányítási információk küldéséhez és fogadásához használt eljárás.
  • A legjobb útvonalak meghatározásához és az útvonalak irányítótáblába történő felvételéhez használt eljárás.
  • A topológiában történő változások észlelését és a változtatást végrehajtó műveletek.
Az ábrán lévő animációban az R1 és R2 forgalomirányítókon RIP irányító protokoll van beállítva. Az algoritmus küldi és fogadja a frissítéseket. R1 és R2 is új információkhoz jutnak a frissítésekből. Ebben az esetben mindkét forgalomirányító egy-egy új hálózatról szerzett tudomást. A két forgalomirányítón futó algoritmus egymástól függetlenül végzi a számításait és frissíti az irányítótábláját az új információk alapján. Ha az R2 helyi hálózata meghibásodik akkor az algoritmus egy eseményvezérelt (triggerelt) frissítést állít össze és elküldi azt R1-nek. R1 ezután eltávolítja a hálózatot az irányítótáblájából.
Az egyes irányító protokollok eltérő algoritmusokat használnak az útvonalak bejegyzéséhez az irányítótáblába, a frissítések szomszédoknak küldéséhez és az útvonalak meghatározásához. Például:
  • A RIP a Bellman-Ford algoritmust használja forgalomirányító algoritmusként. Ez két olyan algoritmusra épül, amelyeket Richard Bellmann és Lester Ford, Jr. fejlesztettek ki 1956-ban és 1958-ban.
  • Az IGRP és az EIGRP az ún. szétszóró frissítő algoritmust (Diffusing Update Algorithm, DUAL) használja, amelyet Dr. J.J. Garcia-Luna-Aceves fejlesztett ki az SRI International kutató intézetnél.
A forgalomirányítási információs protokoll (Routing Information Protocol, RIP) egy első generációs protokoll, amelyet eredetileg IPv4-re terveztek az RFC 1058 dokumentumban. Könnyen konfigurálható, így kisebb méretű hálózatok esetében lehet jó választás.
A RIPv1 legfontosabb jellemzői a következők:
  • Az útvonalfrissítéseket szórással (255.255.255.255 címre) küldi minden 30. másodpercben.
  • Az útválasztás mértékeként az ugrásszámot veszi figyelembe.
  • A 15-nél nagyobb ugrásszámot végtelennek (túl messze lévőnek) tekinti. Ezt a 15. ugrást a forgalomirányító már nem hirdeti tovább a frissítéseiben a következő szomszédos forgalomirányítónak.
A RIPv1 1993-ban RIP 2-es változat (RIPv2) néven ismert osztály nélküli protokollá fejlődött. A RIPv2 a következő fejlesztéseket tartalmazza:
  • Osztály nélküli irányító protokoll - Támogatja a VLSM-et és a CIDR-t, mivel az útvonalfrissítések tartalmazzák az alhálózati maszkot is.
  • Megnövekedett hatékonyság - Nem a szórásos 255.255.255.255 címre küldi a frissítéseket, hanem a 224.0.0.9 csoportos címre.
  • Csökkentett útvonal bejegyzések - Bármely interfészen támogatja a manuális útvonal összevonást.
  • Biztonság - A szomszédok közötti irányítótábla frissítések biztonsága érdekében hitelesítési eljárást is támogat.
Az ábrán lévő táblázat a RIPv1 és RIPv2 közötti különbségeket foglalja össze.
A RIP-frissítések UDP-szegmensbe vannak beágyazva, amelynek forrás- és célportja egyaránt az UDP 520-as portra van beállítva.
A RIP IPv6-ot támogató változatát 1997-ben adták ki. A RIPng a RIPv2 alapjaira épül. Az ugrásszám itt is 15-re van korlátozva, az adminisztratív távolság értéke pedig 120.
--------------------
A belső átjáró irányító protokoll (Interior Gateway Routing Protocol, IGRP) volt 1984-ben a Cisco első, IPv4 alapú irányító protokollja. A következő jellemzőkkel rendelkezett:
  • A sávszélesség, a terhelés, a késleltetés és a megbízhatóság alapján határozza meg az összetett mértéket.
  • Alapértelmezés szerint az útvonalfrissítéseket 90 másodpercenként küldi szórásos üzenetként.
1992-ben az IGRP-t a továbbfejlesztett IGRP (Enhanced IGRP, EIGRP) váltotta fel. Ahogy a RIPv2, az EIGRP is támogatja a VLSM-et és a CIDR-t. Ezen felül a megnövelt hatékonyság, a csökkentett útvonalfrissítések és a biztonságos üzenetváltás jellemzi.
Az ábrán lévő táblázat az IGRP és EIGRP közötti különbségeket foglalja össze.
Az EIGRP-ben vezették be a következőket:
  • Korlátozottan eseményvezérelt frissítések - Nem küld rendszeres időközönként frissítéseket. Topológiaváltozásokat követően csak az irányítótábla megváltozott részeit hirdetik tovább. Ez csökkenti az irányító protokoll által a hálózatra gyakorolt terhelést. A korlátozott eseményvezérelt frissítések azt jelentik, hogy az EIGRP csak annak a szomszédjának küld frissítést, amelyiknek szüksége van rá. Így kevesebb sávszélességet használ, különösen akkor, ha nagyméretű és sok útvonallal rendelkező hálózatokról van szó.
  • Ébrenléti hello üzenet - A szomszédos forgalomirányítók a szomszédsági viszony fenntartása érdekében rendszeres időközönként kisméretű hello üzeneteket küldenek egymásnak. A normál működés során ez a hálózati erőforrások csak egy nagyon kismértékű kihasználását eredményezi a rendszeres frissítésekkel ellentétben.
  • Topológiatábla fenntartása - A topológiatábla a szomszédoktól érkezett összes útvonalat (nem csak a legjobbakat) tartalmazza. A DUAL algoritmus tartalék útvonalakat szúrhat be az EIGRP topológiatáblába.
  • Gyors konvergencia - Általában ez a leggyorsabb konvergenciájú belső protokoll, mivel a tartalék útvonalak nyilvántartása révén szinte azonnali konvergenciát képes biztosítani. Ha egy elsődleges útvonal kiesik, a forgalomirányító a tartalékként azonosított útvonalat tudja használni. A tartalék útvonalra történő átállás azonnali, és nem jár további forgalomirányítók bevonásával.
  • Több hálózati rétegbeli protokoll támogatása - Az EIGRP protokollfüggő modulokat (Protocol Dependent Modules, PDM) használ. Ez azt jelenti, hogy az EIGRP az egyetlen olyan protokoll, amely az IPv4 és IPv6 protokollon kívül például az IPX és AppleTalk támogatását is tartalmazza.
Packet Tracer 7.2.2.4
Completed Packet Tracer 7.2.2.4 
Completed PDF Document 7.2.2.4
PDF        PKA
    PCA és PCB kommunikálni szeretne egymással. Ezen végberendezések közötti útvonalon az adatok az R1, R2és R3, vagy az R4 és R5 forgalomirányítókon keresztül utazhatnak.. Az, hogy a legjobb útvonalat melyik forgalomirányítók határozzák meg az irányító protokolltól függ. Két távolságvektor alapú irányító protokoll viselkedését fogjuk megvizsgálni. Az egyik a továbbfejlesztett belső átjáró irányító protokoll (EIGRP), a másik a forgalomirányítási információs protokoll 2-es változata (RIPv2).
#show ip route
PC>tracert 64.103.0.1
1 0 ms 0 ms 0 ms 64.100.0.254
2 0 ms 0 ms 0 ms 64.101.0.2
3 2 ms 1 ms 1 ms 64.101.0.6
4 2 ms 1 ms 1 ms 64.101.0.10
5 2 ms 2 ms 1 ms 64.101.0.14

RA(config)#router rip
RA(config-router)#distance 89
RA(config-router)#do show ip route
tracert 64.103.0.1

Tracing route to 64.103.0.1 over a maximum of 30 hops:
Öszzehasonlítva az előző trace-route-tel, the #4 and #5 címek eltérnek.
------------------------------------------------------
Packet Tracer 7.3.1.8
PDF     PKA
Annak ellenére, hogy a modern hálózatokban ritkán használnak RIP-et, a hálózati forgalomirányítás alapjainak megértéséhez hasznos alapot nyújt. Ebben a feladatban egy alapértelmezett útvonalat, egy megfelelő hálózatokkal megadott RIPv2 protokollt, valamint passzív interfészeket állítunk be, majd ellenőrizzük a kapcsolatokat.

Packet Tracer 7.3.2.3
Packet Tracer 7.3.2.3
PDF    PKA
A RIPng (RIP Next Generation) egy távolságvektor alapú irányító protokoll IPv6 környezetben. Mivel a RIPv2 alapjaira épül, így adminisztratív távolságuk megegyezik és mindkét protokoll ugrásszám korlátja 15. Ez a feladat segítséget nyújt a RIPng-protokoll jobb megismeréséhez.
 -----------------
Ahogy az IPv4-es RIP protokollt, úgy a RIPng-t is ritkán használják a modern hálózatokban. A hálózati forgalomirányítás alapjainak megértéséhez viszont ez a protokoll is hasznos alapot nyújt. Éppen ezért ez a rész tartalmaz egy rövid áttekintést a RIPng alapvető beállításairól.
Nézzük meg az ábrán látható minta topológiát. A példában szereplő forgalomirányítók mindegyikén a működéshez szükséges alapvető funkciók beállítása és a referencia topológián feltüntetett minden interfész konfigurálása és engedélyezése el lett végezve. Statikus útvonalak nincsenek beállítva, és irányító protokollok nincsenek engedélyezve, emiatt a távoli hálózati hozzáférés jelenleg nem lehetséges.
Egy IPv6-forgalomirányítón az ipv6 unicast-routing paranccsal engedélyezhető az IPv6-csomagtovábbítás.
A RIPv2-vel ellentétben a RIPng-t nem forgalomirányító-konfigurációs módban engedélyezzük, hanem egy interfészen. Valójában a network hálózati_cím parancs RIPng-ben nem is elérhető. Ehelyett az ipv6 rip tartománynév enable interfész konfigurációs parancsot használjuk.
Az 1. ábrán az látható, hogy az IPv6-csomagtovábbítás be van állítva, a Gigabit Ethernet 0/0 és a Serial 0/0/0 interfészeken pedig engedélyezett a RIPng a RIP-AS tartománynév használatával.
A 2. ábrán található parancsszimulátorban az R2 és R3 forgalomirányítókon állítsunk össze hasonló konfigurációt!
RIPng esetében az alapértelmezett útvonal hirdetésének folyamata megegyezik a RIPv2-vel azzal a különbséggel, hogy egy IPv6 alapértelmezett statikus útvonal beállítása szükséges. Tegyük fel például, hogy R1 internetkapcsolata a Serial 0/0/1 interfészen található a 2001:DB8:FEED:1::1/64 IP-cím felé. Az alapértelmezett útvonal hirdetéséhez a következőket kell elvégezni az R3 forgalomirányítón:
  • Egy alapértelmezett statikus útvonal létrehozása az ipv6 route 0::/0 2001:DB8:FEED:1::1 globális konfigurációs paranccsal.
  • Az ipv6 rip tartománynév default-information originate interfész konfigurációs parancs kiadása. Ez arra utasítja R3-at, hogy az alapértelmezett útvonal információk forrása legyen, és RIPng frissítésekben hirdesse az alapértelmezett statikus útvonalat a konfigurált interfészeken.
 ----------------------------------
if konfigurálása egy RIP-AS NEVŰ RIPng processzel.
(config-if)#ipv6 rip RIP-AS enable
no sh

R1 Commands
R1>en
R1#conf t
R1(config)#ipv6 unicast-routing
R1(config)#ipv6 router rip cisco
R1(config-rtr)#int g0/0
R1(config-if)#ipv6 rip CISCO en
R1(config-if)#int s0/0/0
R1(config-if)#ipv6 rip CISCO en
R1(config-if)#end
R1#

R2 Commands
R2#en
R2#conf t
R2(config)#ipv6 unicast-routing
R2(config)#ipv6 router rip CISCO
R2(config-rtr)#int g0/0
R2(config-if)#ipv6 rip CISCO en
R2(config-if)#int s0/0/0
R2(config-if)#ipv6 rip CISCO en
R2(config-if)#int s0/0/1
R2(config-if)#ipv6 rip CISCO en
R2(config-if)#end
R2#

R3 Commands
R3> en
R3# conf t
R3(configure)# ipv6 unicast-routing
R3(configure)# ipv6 router rip CISCO
R3(config-rtr)# int g0/0
R3(config-if)# ipv6 rip CISCO en
R3(config-if)# interface s0/0/1
R3(config-if)# ipv6 rip CISCO en
R3(config-if)# end
R3#
----------------------------------------
7.6.1.1 - Packet Tracer 7.6.1.1
Completed PDF/DOC 7.6.1.1 - IPv6 Details
IPv6 - Részletek, részletek ...
A fejezetben bemutatott, IPv6-hoz kapcsolódó fogalmak megtanulása után képesnek kell lennünk az irányítótábla tanulmányozására és a benne szereplő IPv6 útvonal-információk értelmezésére.
Használjuk egy partnerrel együttműködve az IPv6-irányítótábla ábráját és a feladathoz mellékelt pdf fájlt.
Jegyezzük fel a gondolkodtató kérdésekre adott válaszainkat.
Ezt követően hasonlítsuk össze a válaszainkat az osztály legalább egy másik csoportjával.
R3#show ipv6 route
...
R   2001:DB8:CAFE:1::/64 [120/3]
via FE80::FE99:47FF:FE71:78A0, Serial0/0/1
R   2001:DB8:CAFE:2::/64 [120/2]
via FE80::FE99:47FF:FE71:78A0, Serial0/0/1
C   2001:DB8:CAFE:3::/64 [0/0]
via GigabitEthernet0/0, directly connect

 ...
-----------------------
A távolságvektor alapú irányító protokollok működésével ellentétben, egy kapcsolatállapot alapú irányító protokollal konfigurált forgalomirányító a többi forgalomirányítótól gyűjtött információk alapján egy teljes képet tud összeállítani a hálózat topológiájáról.
Folytatva az útjelzők analógiát, a kapcsolatállapot alapú irányító protokollok használata olyan, mintha egy teljes térképünk lenne a hálózat topológiájáról. A forrástól a célig vezető úton felesleges az útjelzők használata, mivel minden kapcsolatállapot alapú forgalomirányító ugyanolyan hálózati térképet használ. Ezek a forgalomirányítók a kapcsolatállapot-információkat használják fel a topológia térkép létrehozásához, és a topológia célhálózataihoz vezető legjobb útvonalak kiválasztásához.
A RIP-et futtató forgalomirányítók az irányítási információikat tartalmazó, periodikus frissítéseket küldenek a szomszédaiknak. A kapcsolatállapot alapú protokollok nem használnak periodikus frissítéseket. A hálózat konvergálása után kapcsolatállapot-frissítés már csak a topológia megváltozásakor kerül kiküldésre.
A kapcsolatállapot alapú protokollok olyan helyzetekben működnek a legjobban, ahol:
  • A hálózat hierarchikus kialakítású, ez általában nagyméretű hálózatoknál fordul elő.
  • A hálózat gyors konvergenciája döntő fontosságú.
  • A rendszergazdák jó ismeretekkel rendelkeznek a kialakított kapcsolatállapot alapú protokollról.
Két kapcsolatállapot alapú IPv4 belső (IGP) protokoll létezik:
  • OSPF - Népszerű szabványokon alapuló forgalomirányító protokoll.
  • IS-IS - Jellemzően a szolgáltatói hálózatokban használják.
A kapcsolatállapot alapú protokollok legrövidebb út protokollként is ismertek, és Edsger Dijkstra legrövidebb út (shortest path first, SPF) algoritmusára épülnek. Az SPF-algoritmust egy későbbi fejezetben részletesebben is tárgyaljuk.
Az ábrán az IPv4-es kapcsolatállapot alapú protokollok láthatóak:
  • Legrövidebb út protokoll (Open Shortest Path First, OSPF)
  • Közbülső rendszerből közbülső rendszerbe protokoll (Intermediate System-to-Intermediate System, IS-IS)
A kapcsolatállapot alapú protokolloknak az a hírük, hogy jóval bonyolultabbak, mint a távolságvektor alapú társaik. Viszont ha az alapvető funkciókat és a konfigurálást tekintjük, a kapcsolatállapot alapú protokollok ugyanolyan egyszerűek.
A RIP-hez és az EIGRP-hez hasonlóan az OSPF alapvető működését is a következő parancsokkal lehet beállítani:
  • router ospf folyamat-azonosító globális konfigurációs parancs
  • network parancs a hálózatok hirdetésére
Minden kapcsolatállapot alapú protokoll a Dijkstra algoritmust használja a legjobb útvonal kiszámításához. Az algoritmus ismertebb neve a legrövidebb utat kereső (SPF) algoritmus. Az útvonal teljes költségének meghatározásához az algoritmus a forrás és cél közötti utak költségeit összesíti.
Az ábrán minden egyes úthoz egy tetszőleges költség érték van hozzárendelve. R2-től az R3 helyi hálózatába tartó csomagok számára a legrövidebb útvonal költsége 27. Minden forgalomirányító saját költséget határoz meg a topológia összes célhálózata felé. Más szóval, a forgalomirányítók mindegyike lefuttatja az SPF-algoritmust, majd a saját szemszögéből meghatározza a költségeket.
MEGJEGYZÉS: A fejezet középpontjában a SPF-fa által meghatározott költség áll. Az ábrák emiatt az SPF-fa kapcsolatait mutatják és nem a topológiát. A kapcsolatokat folytonos fekete vonalak jelölik.
Ahogy az ábrán is látható, a kapcsolatállapot alapú irányító protokollok számos előnnyel rendelkeznek a távolságvektor alapú protokollokhoz képest.
  • Topológia térkép felépítése - A kapcsolatállapot alapú protokollok egy topológia térképet vagy SPF-fát hoznak létre a hálózatról. Az SPF-algoritmus a kapcsolatállapot protokollok közt zajló kapcsolatállapot-információ csere alapján tudja a hálózat SPF-fáját felépíteni. A forgalomirányítók az SPF-fa segítségével egymástól függetlenül határozzák meg minden hálózat felé a legrövidebb útvonalat.
  • Gyors konvergencia - Amikor egy kapcsolatállapot alapú irányító protokoll egy LSP-t kap, akkor azonnal továbbküldi azt minden interfészén, kivéve azon, amelyiken az LSP érkezett. A RIP ezzel szemben minden egyes útvonalfrissítést feldolgoz, és csak az irányítótábla frissítése után küldi tovább a többi interfészén.
  • Eseményvezérelt frissítések - Az LSP-k kezdeti elárasztása után a kapcsolatállapot alapú protokollok csak topológiaváltozás esetén küldenek ki újra LSP-t. Ez az LSP csak az érintett kapcsolatra vonatkozó információkat tartalmazza. Néhány távolságvektor alapú protokollal ellentétben a kapcsolatállapot alapú protokollok nem küldenek rendszeres frissítéseket.
  • Hierarchikus tervezés - A kapcsolatállapot alapú protokollok területi alapon működnek. Több terület használata hierarchikus hálózattervezést tesz lehetővé, és így hatékonyabb útvonal-összevonásra és az irányítási feladatok egyetlen területre szűkítésére van lehetőség.
A kapcsolatállapot alapú protokollok néhány hátránnyal is rendelkeznek a távolságvektor alapú protokollokhoz képest:
  • Memóriakövetelmények - A kapcsolatállapot alapú protokollok több memóriát igényelnek a kapcsolatállapot-adatbázis és az SPF-fa létrehozásához és karbantartásához.
  • Feldolgozási követelmények - A kapcsolatállapot alapú protokolloknak nagyobb processzor teljesítményre van szükségük, mint a távolságvektor alapúaknak. Az SPF-algoritmus több CPU-időt igényel, mint a távolságvektor alapú algoritmusok, például a Bellman-Ford, mivel a kapcsolatállapot alapú protokollok a teljes topológiáról készítenek térképet.
  • Sávszélességigény - A kapcsolatállapot-csomagok elárasztása negatív hatással lehet a rendelkezésre álló hálózati sávszélességre. Ez csak a forgalomirányítók első indításakor vagy instabil hálózatokban fordulhat elő.

8. fejezet
Ugyanakkor az, hogy a RIP legjobb út meghatározásában egyedül az ugrásszámra támaszkodik, viszonylag korán problémássá vált. 
A RIP-el szemben az OSPF lényeges előnye, hogy a nagyobb hálózatok esetében gyorsabb konvergenciát és méretezhetőséget biztosít.
Az OSPF egy osztály nélküli forgalomirányító protokoll, amely a skálázhatóság érdekében bevezeti a terület fogalmát.
Az OSPF jellemzői, az alábbiak:
  • Osztály nélküli - Tervezéséből eredően osztály nélküli, azaz támogatja a VLSM-et és CIDR-t.
  • Hatékony - A forgalomirányítás változásai váltják ki a forgalomirányítás frissítéseket (nincsenek periodikus frissítések). A legjobb útvonal kiválasztásához az SPF-algoritmust használja.
  • Gyors konvergencia - A hálózat változásai gyorsan elterjednek.
  • Skálázhatóság - Egyaránt jól működik kis - és nagy hálózatok esetében is. Hierarchikus rendszerek kialakításának érdekében a forgalomirányítók csoportokba szervezhetők.
  • Biztonságos - Támogatja a Message Digest 5 (MD5) alapú azonosítást. Ha az engedélyezve van, akkor az OSPF forgalomirányítók a társaiktól csak olyan kódolt irányítási frissítéseket fogadnak el, ahol megegyezik az osztott kulcs.
Az adminisztratív távolság (Administrative Distance, AD) a forgalomirányítási adatok forrásának megbízhatóságát (vagy prioritását) jelöli. Az OSPF alapértelmezett adminisztratív távolsága 110.
Az OSPF három adatbázist hoz létre és tart karban (lásd 1. ábra):
  • Szomszédsági adatbázis (Adjacency database) – ez alkotja a szomszédsági táblát (neighbor table).
  • Kapcsolatállapot adatbázis (Link-state database, LSDB) - ez alkotja topológia táblát (topology table).
  • Továbbítási adatbázis (Forwarding database) – ez pedig az irányítótábla (routing table).
Az OSPF öt csomagtípust használ a forgalomirányítási adatok megosztásánál. Ezen csomagok, ahogy azt a 2. ábra is mutatja, az alábbiak:
  • Hello csomag
  • Adatbázis-leíró csomag
  • Kapcsolatállapot kérés csomag
  • Kapcsolatállapot frissítés csomag
  • Kapcsolatállapot nyugtázás csomag
Ezen csomagok szolgálnak a szomszédos forgalomirányítók felderítésére, valamint az aktuális hálózati információk karbantartása okán a forgalomirányítási adatok cseréjére.
Az algoritmus
A CPU a szomszédsági és topológiai táblákat Dijkstra SPF-algoritmusával dolgozza fel. Az SPF-algoritmus meghatározza az egyes célok elérésének teljes költségét.
Az SPF-algoritmus felépít egy SPF-fát (Shortest Path First, "legrövidebb utat először"), amely a forgalomirányítótól - mint a fa gyökerétől - kiindulva minden más csomópontohz kiszámítja a hozzá vezető legrövidebb útvonalat. Ezek után az SPF-fa szolgál a legjobb útvonalak meghatározására. Az OSPF a legjobb utakat behelyezi a forgalomirányító adatbázisba, amelyet az irányítótábla felépítéséhez használ.
A forgalomirányítási információk karbantartására, a konvergencia elérése érdekében az OSPF forgalomirányítók az alábbi általános kapcsolatállapot alapú forgalomirányítási folyamatot hajtják végre:
1. Szomszédsági kapcsolatok létrehozása – az adatok megosztása előtt az OSPF forgalomirányítóknak fel kell deríteniük egymást a hálózaton. Ennek érdekében egy OSPF forgalomirányító valamennyi OSPF által használt interfészén Hello csomagokat küld ki annak kiderítésére, hogy vannak-e szomszédok ezeken a kapcsolatokon. Ha talál egy szomszédot, akkor azzal az OSPF forgalomirányító megpróbál ezzel a szomszéddal egy szomszédsági kapcsolatot kialakítani.
2. Kapcsolatállapot hirdetések (Link-State Advertisements, LSA) cseréje – A szomszédségi kapcsolatok létrehozását követően a forgalomirányítók kapcsolatállapot hirdetéseket (LSA) váltanak. Az LSA valamennyi közvetlenül kapcsolódó kapcsolat állapotát és költségét tartalmazza. A forgalomirányítók az LSA-kkal elárasztják a kapcsolódó szomszédjaikat. Ha egy kapcsolódó szomszéd LSA-üzenetet kap, akkor azonnal továbbítja azt a saját kapcsolódó szomszédjai felé, mígnem a terület összes forgalomirányítója az összes LSA-t meg nem kapja.
3. Topológia tábla építése – Az LSA-k begyűjtését követően, az OSPF forgalomirányítók az LSA-kból topológia táblát építenek. Ez az adatbázis lényegében a hálózat topológiájának minden részletét tartalmazza.
4. Az SPF-algoritmus végrehajtása – Ezt követően a forgalomirányítók végrehajtják az SPF-algoritmust. Az SPF-algoritmus eredményeként jön létre az SPF-fa.
Az SPF-fából a legjobb utak kerülnek be az irányítótáblába. A forgalomirányítási döntések pedig az irányítótábla bejegyzései alapján történnek.
Mindegyik csomagnak speciális szerepe van az OSPF forgalomirányítási folymatban:
  • 1-es típus: Hello csomag (Hello packet) – Az OSPF forgalomirányítók közti szomszédsági kapcsolatok létrehozására és karbantartására szolgál.
  • 2-es típus: Adatbázis leíró csomag (Database Description, DBD) – A küldő forgalomirányító LSDB-adatbázisának rövidített listáját tartalmazza és arra szolgál, hogy össze lehessen vetni a fogadó helyi LSDB-adatbázisával. Az LSDB-nek azonosnak kell lennie a terület valamennyi forgalomirányítóján, hogy azok helyes SPF-fát építhessenek.
  • 3-as típus: Kapcsolatállapot kérés csomag (Link-State Request, LSR)– A fogadó forgalomirányítók egy LSR küldésével többletinformációt kérhetnek a kapott DBD bármelyik eleméről.
  • 4-es típus: Kapcsolatállapot frissítés csomag (Link-State Update, LSU) – Az LSR-ek megválaszolására és új adatok hirdetésére szolgál. Az LSU-k hét különböző típusú LSA-t tartalmazhatnak.
  • 5-ös típus: Kapcsolatállapot nyugta csomag (Link-State Acknowledgment, LSAck) – Ha egy forgalomirányító LSU-t kap, akkor annak nyugtázására egy LSAck-ot küld. Az LSAck adatmezője üres.
Amikor egy OSPF forgalomirányító először kapcsolódik a hálózathoz, akkor megkísérli hogy:
  • szomszédsági viszonyokat alakítson ki a szomszédaival,
  • forgalomirányítási adatokat cseréljen,
  • kiszámítsa a legjobb utakat, illetve hogy
  • konvergáljon.
Amikor az OSPF-et engedélyezzük egy interfészen, a forgalomirányítónak meg kell határoznia, hogy van-e az adott kapcsolaton OSPF szomszédja. Ennek érdekében a forgalomirányító valamennyi OSPF interfészén Hello csomagokat küld szét, benne a saját forgalomirányító azonosítójával (router ID). Egy OSPF folyamatban az OSPF forgalomirányító azonosító szolgál az egyes forgalomirányítók OSPF területen belüli egyedi azonosítására. A forgalomirányító azonosító egy IP-cím, melyet az egyes OSPF forgalomirányítókhoz vannak hozzárendelve.
A többes hozzáférésű hálózatokon a szomszédsági viszonyok számának és az LSA elárasztás problémájának kezelésére megoldás a kijelölt forgalomirányító (DR). Többes hozzáférésű hálózat esetén az OSPF egy DR-t választ, hogy gyűjtési és elosztási pontként kezelje a küldött és fogadott LSA-kat. A DR meghibásodásának esetére egy BDR-t is választanak. Az összes többi forgalomirányító DROTHER-é válik.
Addig, amíg a Hello csomagok a szomszédsági viszonyok kialakítására szolgáltak, addig a másik négy OSPF csomagtípus az LSDB-k cseréjére és szinkronizációjára.
A topológiai adatbázisok szinkronizálását követően, csak bizonyos helyzetekben küldenek frissítéseket (LSU-k) a szomszédoknak:
  • Változást érzékelnek (inkrementális frissítés).
  • Minden 30 percben.
A topológiában a visszacsatolási (loopback) interfész szimulálja az internet felé irányuló WAN kapcsolatot.
Az OSPFv2 a router ospf process-id globális konfigurációs paranccsal engedélyezhető. A process-id érték 1 és 65,535 közé eső szám lehet, amit a hálózati rendszergazda határoz meg. A process-id értéke csak lokálisan számít, azaz nem kell azonosnak lennie az egyes OSPF forgalomirányítókon, hogy szomszédsági kapcsolatba léphessenek.
Egy OSPF tartományban minden forgalomirányítónak egy forgalomirányító azonosítóval (Router ID) kell rendelkezni. A forgalomirányító azonosítót megadhatja a rendszergazda, vagy automatikusan meghatározhatja maga a forgalomirányító is. A forgalomirányító azonosítót az OSPF forgalomirányítók használják:
  • Egyedi azonosításra – A forgalomirányító azonosítót a forgalomirányítók az OSPF tartományon belül az egyes forgalomirányítók és az általuk küldött csomagok forrásának egyedi azonosítására használják.
  • A DR választási folyamat során – 
(config)#router ospf 10 
(config-router)#router-id 2.2.2.2 
(config-router)#end
#sh ip protocols
OSPF forgalomirányítási folyamatot a clear ip ospf process privilegizált módbeli paranccsal törölhetjük.


Az azonosító megadható visszacsatolási interfésszel is.


A loopback interfész IPv4-címét 32 bites alhálózati maszkkal (255.255.255.255) kell konfigurálni. Ez egyben egy hoszt utat is definiál. A 32 bites maszkkal konfigurált útvonalakat az OSPF forgalomirányítók nem hirdetik.
int loopback 0
ip addr 1.1.1.1 255.255.255.255
end

A forgalomirányító bármelyik interfésze, amely szerepel a network parancs utáni címlistában, küld és fogad OSPF csomagokat. Ennek eredményeként az interfész hálózat, vagy alhálózat címe bekerül az OSPF forgalomirányítási frissítéseibe.

A parancs alap szintaxisa:
 network hálózati_cím helyettesítő_maszk area terület_azonosító.

OSPFv2 a network intf-ip-address 0.0.0.0 area terület_azonosító forgalomirányító konfigurációs paranccsal is engedélyezhető.

hogyan lehet egy interfész IPv4-címét megadni a négy 0-s helyettesítő maszkkal. A network 172.16.3.1 0.0.0.0 area 0 parancs R1 forgalomirányítón történő kiadása engedélyezi a Serial0/0/0 interfésznek a forgalomirányítási folyamatban való részvételét. 

passzív interfész

R1(config-router)#passive-int g0/0 

Alternatívaként valamennyi interfészt egyszerre is passzívvá tehetjük a passive-interface default parancs kiadásával. Ezesetben azon interfészeket, amiknek nem kell passzívnak lenniük újra engedélyezhetjük a no passive-interface parancs kiadásával.


Ebben a gyakorlatban az IP-címzés már előre konfigurálva van. A feladat a három forgalomirányítóból álló topológia alap egyterületű OSPFv2 konfigurációja, majd az eszközök közötti kapcsolatok ellenőrzése.
PDF    PKA
Router 1 Configuration Commands
R1>en 
R1#config t  
R1(config)#router ospf 10 
R1(config-router)#router-id 1.1.1.1 
R1(config-router)#network 172.16.1.0 0.0.0.255 area 0 
R1(config-router)#network 192.168.10.4 0.0.0.3 area 0 
R1(config-router)#network 172.16.3.0 0.0.0.3 area 0 
R1(config-router)#passive-int g0/0 

00:13:00: %OSPF-5-ADJCHG: Process 10, Nbr 2.2.2.2 on Serial0/0/0 from LOADING to FULL, Loading Done 00:15:07: %OSPF-5-ADJCHG: Process 10, Nbr 3.3.3.3 on Serial0/0/1 from LOADING to FULL, Loading Done 

Router 2 Configuration Commands
R2>en R2
R2#conf t 
R2(config)#router ospf 10 
R2(config-router)#router-id 2.2.2.2 
R2(config-router)#network 172.16.2.0 0.0.0.255 area 0 
R2(config-router)#network 172.16.3.0 0.0.0.3 area 0 
00:13:00: %OSPF-5-ADJCHG: Process 10, Nbr 1.1.1.1 on Serial0/0/0 from LOADING to FULL, Loading Done 
R2(config-router)#network 192.168.10.8 0.0.0.3 area 0 
R2(config-router)#passive-int g0/0 

00:16:38: %OSPF-5-ADJCHG: Process 10, Nbr 3.3.3.3 on Serial0/0/1 from LOADING to FULL, Loading Done 

Router 3 Configuration Commands

R3>en 
R3#conf t 
R3(config)#router ospf 10 
R3(config-router)#router-id 3.3.3.3 
R3(config-router)#network 192.168.10.4 0.0.0.3 area 0 
R3(config-router)#network 192.168.1.0 0.0.0.255 area 0 
00:15:07: %OSPF-5-ADJCHG: Process 10, Nbr 1.1.1.1 on Serial0/0/0 from LOADING to FULL, Loading Done 
R3(config-router)#network 192.168.10.8 0.0.0.3 area 0 
R3(config-router)# 00:16:38: %OSPF-5-ADJCHG: Process 10, Nbr 2.2.2.2 on Serial0/0/1 from LOADING to FULL, Loading Done 
R3(config-router)#passive-int g0/0

----------------------------------------
Packet Tracer 8.2.4.5
https://seeseenayy.blogspot.hu/2016/03/ccnav2-completed-packet-tracer-8412.html

Ezen a laborgyakorlaton az alábbi feladatokat végezzük el:
  • 1. rész: A hálózat felépítése és az eszközök alapvető konfigurálása.
  • 2. rész: OSPF forgalomirányítás beállítása és ellenőrzése.
  • 3. rész: Forgalomirányító azonosítók kiosztásának megváltoztatása.
  • 4. rész: OSPF passzív interfészek konfigurálása.
  • 5. rész: OSPF mértékek megváltoztatása.
PDF  
--------------------------------------------
Ábra:
router ospf 10
R3(config-router)# passive-interface default
R3(config-router)# no passive-interface serial 0/0/0
R3(config-router)# no passive-interface serial 0/0/1
R3(config-router)# end
R3# show ip protocols
A tábla szerint beállítjuk a PC-k és a routerek címeit.
Először nyissuk R1 CLI configuració panelt:

Router>en
Router#conf t
Router(config)#hostname R1
R1(config)#int g0/0
R1(config-if)#ip add 192.168.1.1 255.255.255.0
R1(config-if)#no sh

R1(config-if)#int s0/0/0
R1(config-if)#ip add 192.168.12.1 255.255.255.252
R1(config-if)#no sh

R1(config-if)#int s0/0/1
R1(config-if)#ip add 192.168.13.1 255.255.255.252

R1(config-if)#no sh

Majd nyissuk R2 CLI configuració panelt:
Router>en
Router#conf t
Router(config)#hostname R2

R2(config)#int g0/0
R2(config-if)#ip add 192.168.2.1 255.255.255.0
R2(config-if)#no sh

R2(config-if)#int g0/1
R2(config-if)#ip add 100.100.100.10 255.255.255.0
R2(config-if)#no sh

R2(config-if)#int s0/0/0
R2(config-if)#ip add 192.168.12.2 255.255.255.252
R2(config-if)#no sh

R2(config-if)#int s0/0/1
R2(config-if)#ip add 192.168.23.2 255.255.255.252

R2(config-if)#no sh

Végül nyissuk R3 CLI configuració panelt:
Router>en
Router#conf t
Router(config)#hostname R3

R3(config)#int g0/0
R3(config-if)#ip add 192.168.3.1 255.255.255.0
R3(config-if)#no sh

R3(config-if)#int g0/1
R3(config-if)#ip add 200.200.200.20 255.255.255.0
R3(config-if)#no sh

R3(config-if)#int s0/0/0
R3(config-if)#ip add 192.168.13.2 255.255.255.252
R3(config-if)#no sh

R3(config-if)#int s0/0/1
R3(config-if)#ip add 192.168.23.2 255.255.255.252
R3(config-if)#no sh

-Process ID 10
-Router ID az egyes router-eknek: R1 = 1.1.1.1; R2 = 2.2.2.2; R3 = 3.3.3.3
-Network address for each interface
-LAN interface set to passive (do not use the default keyword)


Miután végeztünk mind3 router és a PC-k (táblázatbeli címeknek megfelelő) konfigurációjával  correct addresses, pingelhetjük networkünket. Pl, PC-C az R3-on pingelni tudja 192.168.13.2-t (R1 felőli soros port), 192.168.23.2-t ( R2 felőli soros port),valamint a Web Server-t, ua, ezen hálózatokon túl. Vagyis, konfigurálnunk kell az OSPF protokollt. 

  Miután az IP-címzést nefejeztük, configurálnunk kell az OSPF-et. 
  Zárjunk a többit és nyissuk R1
configuració panelt:
R1(config)#router ospf 10
R1(config-router)#router-id 1.1.1.1
R1(config-router)#network 192.168.13.0 0.0.0.3 area 0
R1(config-router)#network 192.168.1.0 0.0.0.255 area 0
R1(config-router)#network 192.168.12.0 0.0.0.3 area 0

R1(config-router)#passive-interface g0/0

Zárjunk a többit és nyissuk R2 configuració panelt:
R2(config)#router ospf 10
R2(config-router)#network 192.168.23.0 0.0.0.3 area 0
R2(config-router)#network 192.168.2.0 0.0.0.255 area 0 
R2(config-router)#network 100.100.100.0 0.0.0.255 area 0
R2(config-router)#network 192.168.12.0 0.0.0.3 area 0
R2(config-router)#passive-interface g0/1

R2(config-router)#passive-interface g0/0

Zárjunk a többit és nyissuk R3 configuració panelt:
R3(config)#router ospf 10
R3(config-router)#router-id 3.3.3.3
R3(config-router)#network 192.168.3.0 0.0.0.255 area 0
R3(config-router)#network 200.200.200.0 0.0.0.255 area 0
R3(config-router)#network 192.168.23.0 0.0.0.3 area 0
R3(config-router)#network 192.168.13.0 0.0.0.3 area 0
R3(config-router)#passive-interface g0/1
R3(config-router)#passive-interface g0/0

Finally, verify that your PCs are able to ping each other. (R1 to R3, etc). Alternatively (and reccomended), use the router command to display neighbors from OSPF, your table should look like this:


R2#show ip ospf neighbor
Neighbor ID     Pri   State           Dead Time   Address         Interface
1.1.1.1           0   FULL/  -        00:00:33    192.168.12.1    Serial0/0/0
3.3.3.3           0   FULL/  -        00:00:38    192.168.23.2    Serial0/0/1


R3#show ip ospf neighbor
Neighbor ID     Pri   State           Dead Time   Address         Interface
1.1.1.1           0   FULL/  -        00:00:36    192.168.13.1    Serial0/0/0
192.168.23.2      0   FULL/  -        00:00:37    192.168.23.2    Serial0/0/1


--------
R1#show ip ospf neighbor
Neighbor ID     Pri   State           Dead Time   Address         Interface
192.168.23.2      0   FULL/  -        00:00:33    192.168.12.2    Serial0/0/0
3.3.3.3           0   FULL/  -        00:00:33    192.168.13.2    Serial0/0/1


-------------------------------
Packet Tracer 8.3.3.5 
Ebben a gyakorlatban az IPv6 címzést már előzetesen beállították. A feladat a három forgalomirányítóból álló topológia egyterületű OSPFv3 konfigurációja, majd az eszközök közötti kapcsolatok ellenőrzése.
PDF   PKA    
 R1 gyel kezdjük..
R1>en
R1#conf t
Enter configuration commands, one per line.  End with CNTL/Z.
R1(config)#ipv6 router ospf 10
Kimenet:
% IPv6 routing not enabled


Engedélyeznünk kell az unicast routing-ot:
R1(config)#ipv6 unicast-routing

A PDF alapján, Process ID, Router ID, and enable OSPFv3 for each interface. Így először engedélyezzük az OSPF-et IPv6-on az alábbi paranccsal:

R1(config)#ipv6 router ospf 10

Valami nem Ok! 

%OSPFv3-4-NORTRID: OSPFv3 process 10 could not pick a router-id,please configure manually

Csak adjuk meg a router megfelelő adatait a PDF-nek megfelelően (Route, ID, stb.) 
Megj: nem kell kilépni.

R1 Konfiguráció:
R1(config-rtr)#router-id 1.1.1.1   <-- Routing ID
R1(config-rtr)#int g0/0            <-- Manual Interface Conf
R1(config-if)#ipv6 ospf 10 area 0
R1(config-if)#int s0/0/0
R1(config-if)#ipv6 ospf 10 area 0
R1(config-if)#int s0/0/1
R1(config-if)#ipv6 ospf 10 area 0

És u.így a tübbi router-en.

R2's Configuration, related to R1.

R2>en
R2#conf t
R2(config)#ipv6 unicast-routing
R2(config)#ipv6 router ospf 10
%OSPFv3-4-NORTRID: OSPFv3 process 10 could not pick a router-id,please configure manually
R2(config-rtr)#router-id 2.2.2.2
R2(config-rtr)#int g0/0
R2(config-if)#ipv6 ospf 10 area 0
R2(config-if)#int s0/0/0
R2(config-if)#ipv6 ospf 10 area 0
R2(config-if)#int s0/0/1
R2(config-if)#ipv6 ospf 10 area 0

00:02:21: %OSPFv3-5-ADJCHG: Process 10, Nbr 1.1.1.1 on Serial0/0/0 from LOADING to FULL, Loading Done

Now, to configure R3's end...
R3>en
R3#conf t
R3(config)#ipv6 unicast-routing
R3(config)#ipv6 router ospf 10
%OSPFv3-4-NORTRID: OSPFv3 process 10 could not pick a router-id,please configure manually
R3(config-rtr)#router-id 3.3.3.3
R3(config-rtr)#int g0/0
R3(config-if)#ipv6 ospf 10 area 0
R3(config-if)#int s0/0/0
R3(config-if)#ipv6 ospf 10 area 0
R3(config-if)#int s0/0/1
R3(config-if)#ipv6 ospf 10 area 0

00:04:12: %OSPFv3-5-ADJCHG: Process 10, Nbr 2.2.2.2 on Serial0/0/1 from LOADING to FULL, Loading Done

00:04:14: %OSPFv3-5-ADJCHG: Process 10, Nbr 1.1.1.1 on Serial0/0/0 from LOADING to FULL, Loading Done

Ellenőrizzük a konfiguráció funkcionalitását:

Pl, R3:
R3#show ip protocols

IPv6 Routing Protocol is "connected"
IPv6 Routing Protocol is "ND"
IPv6 Routing Protocol is "ospf 10"
  Interfaces (Area 0)
    GigabitEthernet0/0
    Serial0/0/0
    Serial0/0/1
  Redistribution:
    None

Megj:  "IPv6 Routing Protocol  "ospf 10"".
-------------------------------- 
Packet Tracer 8.4.1.2 
Ebben a komplex képességmérő feladatban az OSPFv2 és OSPFv3 konfigurációt gyakoroljuk. Először az IP-címeket kell konfigurálni. Majd a hálózat IPv4 részén OSPFv2, míg az IPv6 részén OSPFv6 irányítást kell beállítani. Az egyik forgalomirányítón az IPv4 és IPv6 konfigurációt is ki kell alakítani. Végezetül ellenőrizzük a konfigurációt és az eszközök közötti kapcsolatokat.
PDF   PKA
---------------------------------------

RA>en
RA#conf t
RA(config)#router ospf 1
OSPF process 1 cannot start. There must be at least one "up" IP interface
RA(config-router)#router-id 1.1.1.1
RA(config-router)#int g0/0
RA(config-if)#ip add 172.31.0.1 255.255.254.0 
RA(config-if)#no sh

%LINK-5-CHANGED: Interface GigabitEthernet0/0, changed state to up

RA(config-if)#int s0/0/0
RA(config-if)#ip add 172.31.4.1 255.255.255.252
RA(config-if)#no sh

%LINK-5-CHANGED: Interface Serial0/1/0, changed state to down

Please note that I did not configure S0/1/0, it is supposed to be S0/0/0. 
Then, just to wrap it up for now, do:
RA(config-if)#router ospf 1
RA(config-router)#passive-interface g0/0

Lets go open up our next router, RB. Remember, this is the router that we have to configure for both IPv4 and IPv6, so be careful. Not hard, but just be cautious, messing up here will fail your packet tracer.

RB>en
RB#conf t
RB(config)#router ospf 1
OSPF process 1 cannot start. There must be at least one "up" IP interface
RB(config-router)#router-id 2.2.2.2
RB(config-router)#int g0/0
RB(config-if)#ip add 172.31.2.1 255.255.254.0 
RB(config-if)#ipv6 address 2001:DB8:1::1/64
RB(config-if)#no sh

Configure the Serial cables for their respective addresses.
RB(config-if)#int s0/0/0
RB(config-if)#ip add 172.31.4.2 255.255.255.252
RB(config-if)#no sh

RB(config-if)#int s0/0/1
RB(config-if)#ipv6 add 2001:DB8:2::1/64
RB(config-if)#no sh

Now, lets add our network commands for OSPF routing.

RB(config-if)#router ospf 1
RB(config-router)#passive-interface g0/0
RB(config-router)#network 172.31.2.0 255.255.254.0 area 0
RB(config-router)#network 172.31.4.0 255.255.255.252 area 0

So, close RB and go back to RA. While doing that, your link-lights for the entire left side of RB should be green. Go into RA and congfigure your OSPF:

RA(config-if)#router ospf 1
RA(config-router)#passive-interface g0/0
RA(config-router)#network 172.31.0.0 255.255.254.0 area 0
RA(config-router)#network 172.31.4.0 255.255.255.252 area 0

You should get one of these after that:
00:23:22: %OSPF-5-ADJCHG: Process 1, Nbr 2.2.2.2 on Serial0/0/0 from LOADING to FULL, Loading Done

So, close that and go back to RB, it's time to configure the Serial and other connections with IPv6. 

RB(config-router)#int s0/0/1
RB(config-if)#ipv6 ospf 1 area 0
% IPv6 routing not enabled

Just like last packet tracer, we have to go configure to allow IPv6. Enter the unicast routing command again.
RB(config)#ipv6 unicast-routing 

Resume your connetion to the serial interface...
RB(config)#int s0/0/1
RB(config-if)#ipv6 ospf 1 area 0

Then, configure OSPF to the IPv6 section of the router including the other interfaces to that router.
RB(config-if)#ex
RB(config)#ipv6 router ospf 1
RB(config-rtr)#router-id 2.2.2.2
RB(config-rtr)#int g0/0
RB(config-if)#ipv6 ospf 1 area 0
RB(config-if)#ipv6 address fe80::1 link-local
RB(config)#int s0/0/1
RB(config-if)#no sh

Now, our final router configuration, go to RC and configure like we have done before, though this router is exclusively IPv6.
RC>en
RC#conf t
RC(config)#int g0/0
RC(config-if)#ipv6 address fe80::3 link-local
RC(config-if)#ex

RC(config)#ipv6 unicast-routing
RC(config)#ipv6 router ospf 1
%OSPFv3-4-NORTRID: OSPFv3 process 1 could not pick a router-id,please configure manually
RC(config-rtr)#router-id 3.3.3.3
RC(config-rtr)#int g0/0
RC(config-if)#ipv6 ospf 1 area 0
RC(config-if)#int s0/0/0
RC(config-if)#ipv6 add 2001:DB8:2::2/64
RC(config-if)#ipv6 ospf 1 area 0
RC(config-if)#no sh
RC(config-if)#ipv6 ospf 1 area 0
RC(config-if)#int g0/0
RC(config-if)#ipv6 address 2001:DB8:3::1/64
RC(config-if)#no sh (thank you for the catch! see comments below)
RC(config-if)#ex
RC(config)#ipv6 router ospf 1
RC(config-rtr)#pas

RC(config-rtr)#passive-interface g0/0

So, we've configured our routes fully. You must verify this, perhaps a show command like ospf neighbor. Check your progress, all PC information should not be correct, only everything with the routers.

Finally, we need to do the PCs now. When you check your results, the packet tracer displays the IP address needed for the PCs, the default gateway and other PC information is as follows: 


PC-A Configuration
No IPv6 Configuration Present

IPV4 IP Address: 172.31.1.254
IPV4 Link Local Address: 255.255.254.0
IPV4 Default Gateway: 172.31.0.1

PC-B Configuration
IPV4 IP Address: 172.31.3.254
IPV4 Subnet Mask: 255.255.254.0
IPV4 Default Gateway: 173.31.2.1

IPV6 IP Address: 2001:DB8:1::2/64
IPV6 Link Local Address: FE80::1
IPV6 Default Gateway: FE80::1

**Thank you to "Daniel" in the comments for correcting the PC address issues.

PC-C Configuration
No IPv4 Configuration Present

IPV6 IP Address: 2001:DB8:3::2/64
IPV6 Link Local Address: FE80::1
IPV6 Default Gateway: FE80::3



10 . fejezet
1. lépés: IPv4-címek kizárása
Bizonyos címek kizárásához használjuk az ip dhcp excluded-address parancsot.
2. lépés: DHCPv4-készlet beállítása
A DHCPv4-szerverek beállítása magában foglalja a kiosztható címkészlet megadását. Ahogy a 3. ábrán is látható, az ip dhcp pool készlet-neve parancs egy készletet hoz létre a megadott névvel, majd DHCPv4 konfigurációs módba lépteti a forgalomirányítót, amelyet az alábbi prompt is jelez: Router(dhcp-config)#.
3. lépés: Konkrét feladatok beállítása
A 4. ábrán egy lista látható a DHCPv4-címkészlet beállításához szükséges feladatokról. Ezek egy része opcionális, míg a többi beállítás megadása kötelező.
A címkészletet, valamint az alapértelmezett átjáró szerepét betöltő forgalomirányítót be kell állítani. A network utasítással adhatjuk meg a bérelhető címek tartományát.
A default-router paranccsal adható meg az alapértelmezett átjáró.  Egy átjáró megadása kötelező, de akár nyolc cím is megadható, ha több is van belőlük.
A többi DHCPv4-címkészletre vonatkozó parancs megadása nem kötelező. A DHCPv4-kliens számára elérhető DNS-szerver IPv4-címét például a dns-server paranccsal lehet beállítani. A domain-name tartománynév használatával adható meg a tartomány neve. A DHCPv4-bérlet időtartama módosítható a lease paranccsal. Az alapértelmezett bérleti idő egy nap. A netbios-name-server parancs használatával megadható a NetBIOS WINS szerver.

DHCPv4 példa

A 192.168.10.0/24 LAN számára DHCPv4-szerverként szolgáló R1 forgalomirányítón megadott DHCPv4-alapbeállítások mintakonfigurációja.
 Exclude the .1 through the .9 address, vmint a .254 address from the 192.168.11.0/24 address range.
R1(config)# ip dhcp excluded-address 192.168.11.1 192.168.11.9
R1(config)# ip dhcp excluded-address 192.168.11.254
Configure the DHCPv4 pool LAN-POOL-2 for 192.168.11.0/24 LAN.
R1(config)# ip dhcp pool LAN-POOL-2
R1(dhcp-config)# network 192.168.11.0 255.255.255.0
Configure the default gateway address.
R1(dhcp-config)# default-router 192.168.11.1
Configure the DNS server address using the same address used for LAN-POOL-1.
R1(dhcp-config)# dns-server 192.168.11.5
Configure the domain name using the same address used for LAN-POOL-1.
R1(dhcp-config)# domain-name example.com

A DHCPv4 letiltása

Alapesetben engedélyezve van, amennyiben a Cisco IOS képes ilyen szolgáltatást nyújtani. A szolgáltatást a no service dhcp globális konfigurációs paranccsal tilthatjuk le. A service dhcp újra engedélyez.
A 2. ábrán látható show running-config | section dhcp parancs kimenete megjeleníti az R1 forgalomirányítón kiadott DHCPv4-parancsokat.

show ip dhcp binding parancs megjeleníti a DHCPv4-szolgáltatás által kiosztott összes IPv4-cím, valamint hozzárendelt MAC-cím listáját. A show ip dhcp server statistics paranccsal ellenőrizhetők a forgalomirányító által fogadott és küldött DHCPv4-üzenetek.
 A statisztikák között megjelenik a DHCPDISCOVER, DHCPREQUEST, DHCPOFFER, valamint a DHCPACK tevékenység.
A ipconfig /all parancs kiadásával megjelennek a TCP/IP paraméterek. Megjeleníei a DNS-utótagot, az IPv4-címet, az alhálózati maszkot, az alapértelmezett átjárót, valamint a DNS-szerver címét is.


Mi a DHCP-közvetítő?
Az összetett, hierarchikus hálózatokban a vállalati szerverek általában egy szerverfarmon találhatók. Ezek a szerverek DHCP, DNS, TFTP és FTP szolgáltatásokat nyújthatnak a hálózat számára. A hálózati kliensek jellemzően nincsenek egy alhálózaton ezekkel a szerverekkel.
Példánkban a PC1 szórásos üzenet segítségével próbál IPv4-címet szerezni egy DHCP-szervertől. Ebben a példában az R1 forgalomirányító nincs beállítva, hogy DHCPv4-szerverként működjön, így a szórást sem továbbítja. Mivel a DHCPv4-szerver egy másik hálózaton van, ezért a PC1 nem kaphat IP-címet a DHCP segítségével.
Ha a PC1 megpróbálja megújítani az IPv4-címét, azt az ipconfig /release parancs kiadása teszi lehetővé. Vegyük észre, hogy az IPv4-cím felszabadítása után a 0.0.0.0 cím jelenik meg. Ezután az ipconfig /renew parancs kiadása következik. Ennek következtében a PC1 egy szórásos DHCPDISCOVER üzenetet küld szét. A parancs kimenetéből látszik, hogy a PC1 nem képes megtalálni a DHCPv4-szervert. Mivel a forgalomirányítók nem továbbítják a szórásos üzeneteket, ezért a kérés sikertelen.
Megoldás lehet egy Cisco IOS segédcím (helper address) beállítása. Ez lehetővé teszi, hogy egy forgalomirányító DHCPv4-szórásokat továbbítson a DHCPv4-szerver felé. Amikor a forgalomirányító továbbküldi a címkéréseket, DHCPv4-közvetítőként működik. A példában szereplő topológiában a PC1 egy szórásos kéréssel próbál egy DHCPv4-szervert találni. Ha az R1 forgalomirányító DHCPv4-közvetítőként lenne beállítva, a kérést a 192.168.11.0 alhálózaton található DHCPv4-szerver felé továbbítaná.
Amikor az R1 forgalomirányító DHCPv4-közvetítőként van beállítva, elfogadja a DHCPv4-szolgáltatásra vonatkozó szórásos kéréseket, majd egyedi címzéssel továbbküldi azokat a 192.168.11.6 IPv4-címre. A show ip interface paranccsal ellenőrizhető a konfiguráció.
A PC1 így már kaphat IPv4-címet a DHCPv4-szervertől.
Nem csupán a DHCPv4-szolgáltatás esetében állítható be, hogy a forgalomirányító közvetítsen. Alapesetben az ip helper-address parancs hatására a készülékek a következő nyolc UDP alapú szolgáltatás forgalmát közvetítik:

  • 37-es port: idő
  • 49-es port: TACACS
  • 53-as port: DNS
  • 67-es port: DHCP/BOOTP kliens
  • 68-as port: DHCP/BOOTP szerver
  • 69-es port: TFTP
  • 137-es port: NetBIOS névszolgáltatás
  • 138-as port: NetBIOS datagram szolgáltatás
A PC3 kaphat IPv4-címet a 192.168.11.6 című DHCPv4-szervertől.
Configure the DHCPv4 relay commands on the correct router for PC3 to receive an IPv4 address and other parameters from the DHCPv4 server.
R3(config)# interface g0/0
R3(config-if)# ip helper-address 192.168.11.6


 Egy Ethernet-interfész DHCP-kliensként történő beállításához használjuk az ip address dhcp interfész konfigurációs parancsot.
Az 1. ábrán feltételezzük, hogy az internetszolgáltatót úgy konfigurálták, hogy a kiválasztott ügyfelek számára a 209.165.201.0/27 hálózati tartományból biztosítson IP-címeket. Miután a G0/1 interfészt konfiguráltuk az ip address dhcp paranccsal, a show ip interface g0/1 paranccsal ellenőrizhetjük, hogy az interfész felkapcsolt állapotban van, címet pedig egy DHCPv4-szervertől kapott.
A 2. ábrán található parancsszimulátorral beállítható, hogy az internetszolgáltatóhoz kapcsolódó interfész a DHCP-szervertől kapjon címet.
 
Configure the interface connected to the ISP to acquire an address from the DHCP server.
SOHO(config)# interface g0/1
SOHO(config-if)# ip address dhcp
SOHO(config-if)# no shutdown
Exit entirely out of configuration mode and verify the IP information on interface g0/1.
SOHO(config-if)# end
SOHO# show ip interface g0/1
GigabitEthernet0/1 is up, line protocol is up 
  Internet address is 209.165.201.12/27 
  Broadcast address is 255.255.255.255 
  Address determined by DHCP 
  <output omitted>

10.1.3.3 Packet Tracer - DHCP-szolgáltatás Cisco IOS konfigurációja

Egy dedikált DHCP-szerver jól méretezhető és könnyen kezelhető, de komoly költséggel járhat, ha a hálózat minden pontjára kell belőle egy példány. Ugyanakkor nincs mindig szükség dedikált szerverre. A DHCP-szolgáltatás egy Cisco forgalomirányító megfelelő beállításával is biztosítható. Szükség esetén a Cisco forgalomirányítók a Cisco IOS egyik szolgáltatása, az Easy IP funkció segítségével teljes értékű DHCP-szerverként használhatók. Az Easy IP alapbeállítás szerint 24 órás időtartamra adja ki a címbérleteket. A vállalat hálózati szakembereként azt a feladatot kapjuk, hogy állítsunk be egy Cisco forgalomirányítót, hogy DHCP-szerverként dinamikusan osszon címeket a hálózaton lévő klienseknek. Ezen felül azt is be kell állítanunk, hogy a perem-forgalomirányító DHCP-kliensként saját IP-címet kapjon az internetszolgáltatótól.
PDF    PKA
Part 1: Configure a Router as a DHCP Server
Step 1: Configure the excluded IPv4 addresses.
Configure R2 to exclude the first 10 addresses from the R1 and R3 LANs. All other addresses should be available in the DHCP address pool.

Step 2:     Create a DHCP pool on R2 for the R1 LAN.
a.    Create a DHCP pool named R1-LAN (case-sensitive).
b.    Configure the DHCP pool to include the network address, the default gateway, and the IP address of the DNS server.

Step 3:     Create a DHCP pool on R2 for the R3 LAN.
a.    Create a DHCP pool named R3-LAN (case-sensitive).
b.    Configure the DHCP pool to include the network address, the default gateway, and the IP address of the DNS server.

Part 2: Configure DHCP Relay 
Step 1: Configure R1 and R3 as a DHCP relay agent. 
Step 2: Set PC1 and PC2 to receive IP addressing information from DHCP.

R1 Configuration
R1>en
R1#conf t
Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z.
R1(config)#int g0/0
R1(config-if)#ip helper-address 10.1.1.2
R1(config-if)#exit

R1(config)#

R2 Configuration
R2>en
R2#conf t
Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z.
R2(config)#ip dhcp excluded-address 192.168.10.1 192.168.10.10
R2(config)#ip dhcp excluded-address 192.168.30.1 192.168.30.10
R2(config)#ip dhcp pool R1-LAN
R2(dhcp-config)#network 192.168.10.0 255.255.255.0
R2(dhcp-config)#default-router 192.168.10.1
R2(dhcp-config)#dns-server 192.168.20.254
R2(dhcp-config)#exit
R2(config)#ip dhcp pool R3-LAN
R2(dhcp-config)#network 192.168.30.0 255.255.255.0
R2(dhcp-config)#default-router 192.168.30.1
R2(dhcp-config)#dns-server 192.168.20.254


R3 Configuration
R3>en
R3#conf t
Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z.
R3(config)#int g0/0
R3(config-if)#ip helper-address 10.2.2.2

R3(config-if)#

Assign DHCP addresses for the PCs (PC1 & PC2).
R2(config)#
R2(config)#int g0/1
R2(config-if)#ip add dhcp
R2(config-if)#ex

R2(config)#

After this we can check from R2 if 'show ip dhcp binding'. You should be at 100/100 (100%).
R2#show ip dhcp binding
IP address Client-ID/ Lease expiration Type
Hardware address
192.168.10.11 0002.4AA5.1470 -- Automatic
192.168.30.11 0004.9A97.2535 -- Automatic


A SLAAC bemutatása
A SLAAC egy olyan módszer, amellyel egy DHCPv6-szerver szolgáltatásai nélkül szerezhetnek az eszközök IPv6 globális egyedi címet. A SLAAC működése az ICMPv6 protokollon alapul. Az ICMPv6 az ICMPv4-hez hasonló, de annál sokkal robusztusabb protokoll, amely további funkcionalitást kínál. A SLAAC az ICMPv6 protokoll forgalomirányító-keresés és forgalomirányító-hirdetés üzeneteinek segítségével kínál címzési és egyéb konfigurációs adatokat, amelyeket normál esetben egy DHCP-szerver biztosítana.

  • Forgalomirányító-keresés (Router Solicitation, RS) üzenet - Ha egy kliens úgy van beállítva, hogy a címzési adatokat automatikusan a SLAAC-tól kapja, akkor egy RS-üzenetet küld a forgalomirányítónak. Az RS-üzenetet az IPv6 összes forgalomirányítót magába foglaló (all-routers nevű) FF02::2 csoportcímére küldik el.

  • Forgalomirányító-hirdetés (Router Advertisement, RA) üzenet Az RA-üzeneteket a forgalomirányítók küldik, hogy címzési információt biztosítsanak azon klienseknek, amelyeket az IPv6-címük automatikus megszerzésére állítottak be. Az RA-üzenet tartalmazza a helyi szegmens előtagját és az előtag hosszát. A kliens ezen információk segítségével hozza létre a saját IPv6 globális egyedi címét. A forgalomirányító rendszeres időközönként, vagy egy RS-üzenetre válaszolva küld ki RA-üzeneteket. Alapértelmezés szerint a Cisco forgalomirányítók 200 másodpercenként küldenek RA-üzenetet. Az RA-üzeneteket mindig az IPv6 összes állomást tartalmazó (all-nodes nevű) FF02::1 csoportcímére küldik.
A SLAAC a nevéből eredően nem állapottartó. Az állapotmentes szolgáltatás azt jelenti, hogy nincs olyan szerver, amely karbantartja a hálózati címadatokat. A DHCP-vel ellentétben nincs olyan SLAAC-szerver, amely tudja, hogy melyek a használatban lévő, és melyek a rendelkezésre álló IPv6-címek.


Mielőtt egy forgalomirányító RA-üzeneteket küldhetne, engedélyezni kell rajta az IPv6-irányítást. Ennek engedélyezéséhez használjuk az alábbi parancsot:
Router(config)# ipv6 unicast-routing
1. Az 1. ábrán látható topológia szerint a PC1 úgy van beállítva, hogy automatikusan szerezzen magának IPv6-címet. Mivel a PC1 nem kapott RA-üzenetet az elindítása óta, ezért egy RS-üzenetet küld az összes forgalomirányítót tartalmazó (all-routers) csoportcímre, amelyben jelzi a helyi IPv6-forgalomirányító felé, hogy szüksége van egy RA-üzenetre.
2. Ahogy a 2. ábrán is látszik, az R1 megkapja az RS-üzenetet, amelyre egy RA-üzenettel válaszol. Az RA üzenet tartalmazza a hálózat előtagját, valamint az előtag hosszát. Az RA-üzenet elküldése az IPv6 összes állomást tartalmazó (all-nodes) FF02::1 csoportcímére történik, amelyben a forgalomirányító link-local címe van megadva IPv6-forráscímként.
3. A PC1 megkapja a helyi hálózat előtagját és az előtag hosszát tartalmazó RA-üzenetet. A PC1 ezen információk alapján létrehozza a saját IPv6 globális egyedi címét. A PC1 már rendelkezik egy 64-bites hálózati előtaggal, de egy globális egyedi cím létrehozásához szüksége van egy 64-bites interfészazonosítóra (Interface ID, IID) is.
Annak, hogy a PC1 létrehozhassa a saját, egyedi IID-jét, két módja van:

  • EUI-64 - Az EUI-64 folyamat segítségével a PC1 a 48-bites MAC-címe alapján hoz létre egy IID-t.

  • Véletlenszerűen generált - A 64-bites IID lehet egy, a kliens operációs rendszere által generált véletlen szám.
A PC1 a 64-bites előtag és a 64-bites interfészazonosító kombinálásával létrehozhat egy 128-bites IPv6 globális egyedi címet a 3. ábrán látható módon. A PC1 a forgalomirányító link-local címét használja az alapértelmezett átjáró címeként.
4. Mivel a SLAAC protokoll állapotmentes, ezért a PC1-nek használat előtt ellenőriznie kell az újonnan létrehozott IPv6-cím egyediségét. Ahogy a 4. ábrán is látszik, a PC1 egy ICMPv6 szomszédkeresés (Neighbor Solicitation) üzenetet küld ki, amelyben a saját címe van megadva IPv6-célcímként. Ha semmilyen másik eszköz nem válaszol a szomszédkeresés üzenetre, akkor a cím egyedi és a PC1 használatba veheti. Ha egy szomszédhirdetés (Neighbor Advertisement) üzenet érkezik válaszként a PC1-nek, akkor a cím mégsem egyedi, így az operációs rendszernek kell meghatározni az új interfészazonosítót.
Ez a folyamat az ICMPv6 szomszédfelderítő (Neighbor Discovery) protokolljának részét képezi, és címütközés-érzékelés (Duplicate Address Detection, DAD) néven is ismert.

10.2.1.3 SLAAC és DHCPv6


Az, hogy egy kliens az IPv6-címadatait a SLAAC vagy a DHCPv6 használatával, esetleg a kettő kombinációjával szerezze meg, az RA-üzenetben lévő beállításokon múlik. Az ICMPv6 RA-üzenetei két jelzőbitet tartalmaznak, annak jelölésére, hogy a kliensnek melyik lehetőséget kellene választania.
Az egyik a felügyelt címkonfigurációs jelzőbit (Managed Address Configuration flag, M jelzőbit), a másik az egyéb konfigurációs jelzőbit (Other Configuration flag, O jelzőbit).
Az M és az O jelzőbit különböző kombinációjával, az RA-üzenetek három címzési lehetőség egyikét kínálják az IPv6 eszköz számára az ábrán látható módon:

  • SLAAC (csak forgalomirányító-hirdetéssel)

  • Állapotmentes DHCPv6 (forgalomirányító-hirdetéssel és DHCPv6-tal)

  • Állapottartó DHCPv6 (csak DHCPv6-tal)
Függetlenül a használt módtól az RFC 4861 azt javasolja, hogy minden IPv6 eszköz végezze el a címütközés-érzékelést bármely egyedi címre vonatkozóan, beleértve a SLAAC és DHCPv6 együttes használatával beállított címeket is.
MEGJEGYZÉS: Habár az RA-üzenet meghatározza a kliens IPv6-címének dinamikus megszerzéséhez javasolt folyamatot, a kliens operációs rendszere mégis dönthet úgy, hogy figyelmen kívül hagyja az RA-üzenetet, és kizárólag egy DHCPv6-szerver szolgáltatásait veszi igénybe.

A SLAAC opció (csak forgalomirányító-hirdetéssel)
A Cisco forgalomirányítókon a SLAAC az alapértelmezett lehetőség. Ahogy az ábrán is látszik, ilyenkor az M és az O jelzőbit értéke egyaránt 0 az RA-üzenetben.
Ez a lehetőség arra utasítja a klienst, hogy kizárólag az RA-üzenet információit használja. Ebbe beletartoznak az előtagra, az előtag hosszára, a DNS-szerverre, az MTU-ra, valamint az alapértelmezett átjáróra vonatkozó adatok. További információt a DHCPv6-szervertől sem fog kapni. Az IPv6 globális egyedi cím létrehozása úgy történik, hogy az RA-üzenet előtagját kombináljuk az EUI-64 folyamat során vagy véletlenszerűen generált interfészazonosítóval.
Az RA-üzenetek beállítása a forgalomirányítók egyes interfészein történik. Ahhoz, hogy egy másik opcióra állított interfészen ismételten engedélyezzük a SLAAC működését, az M és az O jelzőbitek kezdőértékét vissza kell állítani 0-ra. Ezt az alábbi, globális konfigurációs parancsokkal tehetjük meg:
Router(config-if)# no ipv6 nd managed-config-flag
Router(config-if)# no ipv6 nd other-config-flag

10.2.1.5 Az állapotmentes DHCPv6 opció


Habár a DHCPv6 a kínált szolgáltatások tekintetében sokban hasonlít a DHCPv4-hez, a két protokoll egymástól teljesen független. Az DHCPv6-ot az RFC 3315 definiálja. A specifikáció nagyon komoly munka eredménye, amit jól mutat az a tény, hogy az összes internetes szabványtervezet közül a DHCPv6 RFC-jét dolgozták át a legtöbbször.
Az állapotmentes DHCPv6 opció (forgalomirányító-hirdetéssel és DHCPv6-tal)
Az állapotmentes DHCPv6 opció értesíti a klienst, hogy az RA-üzenet információit kell használnia a címzéshez, de a többi konfigurációs beállítást a DHCPv6-szerver bocsátja a rendelkezésére.
Az RA-üzenetben szereplő előtaggal és az előtag hosszával, valamint az EUI-64 segítségével vagy véletlenszerűen generált interfészazonosítóval, a kliens létrehozza a saját IPv6 globális egyedi címét.
A kliens ezután kommunikálni kezd egy állapotmentes DHCPv6-szerverrel, hogy megszerezze az RA-üzenetben nem szereplő további adatokat. Ez lehet például egy DNS-szerverek IPv6-címeit tartalmazó lista. Ezt a folyamatot állapotmentes DHCPv6-nak nevezzük, mivel a szerver semmilyen, a kliens állapotára vonatkozó információt (pl.: a kiosztott és a még rendelkezésre álló IPv6-címek listáját) nem tart karban. Az állapotmentes DHCPv6-szerver kizárólag konfigurációs beállításokat kínál a kliensek számára, IPv6-címet nem.
Az állapotmentes DHCPv6 esetében az O jelzőbit értékét 1-re kell állítani, az M jelzőbit értéke pedig maradjon az alapértelmezés szerinti 0. Az O jelzőbit 1-es értéke jelzi a kliens számára, hogy további konfigurációs beállítások állnak rendelkezésre egy állapotmentes DHCPv6-szerveren.
Ahhoz, hogy egy forgalomirányító interfészén kiküldött RA-üzenetet úgy módosítsunk, hogy az állapotmentes DHCPv6-ot jelöljön, használjuk az alábbi parancsot:
Router(config-if)# ipv6 nd other-config-flag


Állapottartó DHCPv6 (csak DHCPv6-tal)
Ez a lehetőség hasonlít legjobban a DHCPv4-hez. Ebben az esetben az RA-üzenet azt jelzi a kliensnek, hogy ne használja az RA-üzenet információit. Így minden címzési és konfigurációs adatot egy DHCPv6-szervertől kell megszereznie. Ezt állapottartó DHCPv6-nak nevezzük, mivel a DHCPv6-szerver tartja karban az IPv6-os állapotinformációkat. Ez hasonlít arra, ahogy a DHCPv4-szerver osztja ki az IPv4-címeket.
Az M jelzőbit mutatja, hogy szükség van-e az állapottartó DHCPv6 használatára. Az O jelzőbitnek ebben nincs szerepe. Az állapottartó DHCPv6 kifejezhető azzal, ha az alábbi parancs segítségével átállítjuk az M jelzőbit értékét 0-ról 1-re:
Router(config-if)# ipv6 nd managed-config-flag



Ahogy az 1. ábrán is látszik, mindegy, hogy állapotmentes vagy állapottartó DHCPv6-ról van szó, minden a forgalomirányítótól érkező ICMPv6-üzenettel kezdődik. Az RA-üzenet lehet periodikus, de kérelmezheti egy RS-üzenetet küldő eszköz is.
Ha az RA-üzenet állapotmentes vagy állapottartó DHCPv6-ot jelez, akkor az eszköz DHCPv6 kliens/szerver kommunikációt kezdeményez.
DHCPv6 kommunikáció
Ha az RA-üzenet állapotmentes vagy állapottartó DHCPv6-ot jelez, a DHCPv6 műveleteket hívjuk segítségül. A DHCPv6-üzenetek küldése UDP-n keresztül történik. A szerver által a kliensnek küldött DHCPv6-üzenetek az UDP 546-os célportját használják. A kliens által a szervernek küldött DHCPv6-üzenetek pedig az UDP 547-es célportját használják.
A kliensnek, amely jelen esetben egy DHCPv6-kliens, találnia kell egy DHCPv6-szervert. A 2. ábrán a kliens egy DHCPv6 SOLICIT üzenetet küld az IPv6 összes DHCPv6-szervert tartalmazó (all-DHCPv6-servers nevű) FF02::1:2 csoportcímére. Ez a csoportcím link-local hatókörrel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a forgalomirányítók nem továbbítják az üzeneteket más hálózatokba.
Ahogy a 3. ábrán is látszik, egy vagy több DHCPv6-szerver DHCPv6 ADVERTISE üzenet küldésével válaszol. Az ADVERTISE üzenet jelzi a DHCPv6-kliens számára, hogy a szerver elérhető DHCPv6-szolgáltatással rendelkezik.
A 4. ábrán a kliens válaszként egy DHCPv6 REQUEST vagy INFORMATION-REQUEST üzenetet küld a szervernek, attól függően, hogy állapottartó vagy állapotmentes DHCPv6-ról van szó.

  • Állapotmentes DHCPv6-kliens - A kliens egy olyan DHCPv6 INFORMATION-REQUEST üzenetet küld a DHCPv6-szervernek, amely kizárólag a konfigurációs beállításokat kéri. (Ilyen például a DNS-szerver címe.) A kliens úgy generálta a saját IPv6-címét, hogy az RA-üzenetben szereplő előtagot, valamint egy önmaga által generált interfészazonosítót használt.

  • Állapottartó DHCPv6-kliens - A kliens egy DHCPv6 REQUEST üzenetet küld a szervernek, hogy az IPv6-címet az összes egyéb konfigurációs beállítással együtt a szervertől szerezze meg.
Ahogy az 5. ábrán is látszik, a szerver válaszként egy DHCPv6 REPLY üzenetet küld a kliensnek, amely tartalmazza a REQUEST vagy INFORMATION-REQUEST üzenetben kért adatokat.

10.2.2.1 Egy Cisco forgalomirányító állapotmentes DHCPv6-szerverként történő beállítása

Ahogy az 1. ábrán is látszik, egy forgalomirányító négy lépésben állítható be DHCPv6-szervernek.
1. lépés: Az IPv6-irányítás engedélyezése
Az ipv6 unicast-routing paranccsal engedélyezhető az IPv6-irányítás. Ez a parancs nem szükséges ahhoz, hogy a forgalomirányító állapotmentes DHCPv6-szerver legyen, de az ICMPv6 RA-üzeneteinek küldéséhez nélkülözhetetlen.
2. lépés: DHCPv6 készlet beállítása
Az ipv6 dhcp pool készlet-neve parancs egy címkészletet hoz létre a megadott néven, majd DHCPv6 konfigurációs módba lépteti a forgalomirányítót, amelyet a Router(config-dhcpv6)# prompt jelez.
3. lépés: A készlet paramétereinek beállítása
A SLAAC folyamat során a kliens megkapta a saját IPv6 globális egyedi címének létrehozásához szükséges információkat. A kliens az alapértelmezett átjáró adatait is megkapta az RA-üzenetben szereplő IPv6-forráscím alapján, amely a forgalomirányító link-local címe. Az állapotmentes DHCPv6-szerver azonban úgy is beállítható, hogy egyéb információkat is biztosítson, amelyek nem feltétlenül szerepeltek az RA-üzenetben. (Ilyen például a DNS-szerver címe, valamint a tartomány neve.)
4. lépés: A DHCPv6-interfész beállítása
Az ipv6 dhcp server készlet-neve interfészkonfigurációs parancs a DHCPv6-készletet hozzárendeli az interfészhez. Az állapotmentes DHCPv6-kérésekre a forgalomirányító válaszként a készletben szereplő információkat küldi ki a fenti interfészen. Az O jelzőbit értékét át kell állítani 0-ról 1-re, az ipv6 nd other-config-flag interfészkonfigurációs parancs segítségével. A fenti interfészen küldött RA-üzenetek azt jelzik, hogy további információ áll rendelkezésre az állapotmentes DHCPv6-szerveren.
Példa egy állapotmentes DHCPv6-szerverre
A 2. ábrán egy forgalomirányító állapotmentes DHCPv6-szerverként történő beállítására láthatunk példát. Vegyük észre, hogy az R3 forgalomirányító DHCPv6-kliensként szerepel benne! Az R3 forgalomirányító kliensként történő beállítása segít az állapotmentes DHCPv6-műveletek ellenőrzésében.

Az állapotmentes DHCPv6-szerver ellenőrzése
Az 1. ábrán látható show ipv6 dhcp pool paranccsal ellenőrizhető a DHCPv6-készlet neve és beállításai. Az aktív kliensek száma 0, mivel nincs olyan állapot, amelyet karbantartana a szerver.
A show running-config paranccsal szintén ellenőrizhető az összes korábban beállított utasítás.
Az állapotmentes DHCPv6-kliens ellenőrzése
Az ábrán látható példában egy forgalomirányító tölti be az állapotmentes DHCPv6-kliens szerepét. A 2. ábrán a show ipv6 interface parancs kimenetéből látszik, hogy a forgalomirányítón engedélyezve van az állapotmentes cím automatikus konfigurációja: "Stateless address autoconfig enabled", valamint az, hogy a forgalomirányító rendelkezik globális egyedi IPv6 címmel. Az IPv6 globális egyedi cím létrehozása a SLAAC használatával történt, amely tartalmazza az RA-üzenetben szereplő előtagot. Az interfészazonosító generálása az EUI-64 segítségével történt. Az IPv6-cím kiosztása nem a DHCPv6 segítségével valósult meg.
Az alapértelmezett forgalomirányító adatai szintén az RA-üzenetből származnak. Ez annak a csomagnak az IPv6-forráscíme, amely az RA-üzenetet és a forgalomirányító link-local címét tartalmazta.
A 3. ábrán a debug ipv6 dhcp detail parancs kimenete megjeleníti a kliens és a szerver között váltott DHCPv6-üzeneteket. Ebben a példában a parancsbevitel a kliensen történt. Az INFORMATION-REQUEST üzenet azért látszik, mert egy állapotmentes DHCPv6-kliensről küldték. Figyeljük meg, hogy a kliens szerepét betöltő R3 forgalomirányító a DHCPv6-üzeneteket a link-local címéről küldi az összes DHCPv6-közvetítőt és -szervert tartalmazó (All_DHCPv6_Relay_Agents_and_Servers nevű) FF02::1:2 címre.
A hibakeresési kimenet megjeleníti a kliens és a szerver között váltott összes DHCPv6-üzenetet, beleértve a DNS-szervert és a szerveren megadott tartománynév-beállításokat.
A 4. ábrán található parancsszimulátor segítségével állítsuk be és ellenőrizzük a forgalomirányítón az állapotmentes DHCPv6-ot!


Enable IPv6 routing and configure an IPv6 dhcp pool named IPV6-STATELESS with the following parameters:

    DNS Server - 2001:db8:cafe:aaaa::5
    Domain - example.com

R1(config)# ipv6 unicast-routing
R1(config)# ipv6 dhcp pool IPV6-STATELESS
R1(config-dhcpv6)# dns-server 2001:db8:cafe:aaaa::5
R1(config-dhcpv6)# domain-name example.com
Exit dhcpv6 configuration mode and configure the following parameters on g0/1:

    Address - 2001:db8:cafe:1::1/64
    Set the IPv6 dhcp server to use the pool created previously.
    Set the neighbor discover to use the O flag (Other Configuration Flag).

R1(config-dhcpv6)# exit
R1(config)# interface g0/1
R1(config-if)# ipv6 address 2001:db8:cafe:1::1/64
R1(config-if)# ipv6 dhcp server IPV6-STATELESS
R1(config-if)# ipv6 nd other-config-flag
Configure R3 as a stateless DHCPv6 client, exit completely out of configuration mode when complete.
R3(config)# interface g0/1
R3(config-if)# ipv6 enable
R3(config-if)# ipv6 address autoconfig
Verify the ipv6 dhcp settings on R1.
R1# show ipv6 dhcp pool
DHCPv6 pool: IPV6-STATELESS
  DNS server: 2001:DB8:CAFE:AAAA::5
  Domain name: example.com
  Active clients: 0
R1#
Verify the ipv6 settings on g0/1 on R3.
R3# show ipv6 interface g0/1
GigabitEthernet0/1 is up, line protocol is up
  IPv6 is enabled, link-local address is FE80::32F7:DFF:FE25:2DE1
  No Virtual link-local address(es):
  Stateless address autoconfig enabled
  Global unicast address(es):
    2001:DB8:CAFE:1:32F7:DFF:FE25:2DE1, subnet is 2001:DB8:CAFE:1::/64
[EUI/CAL/PRE]
      valid lifetime 2591935 preferred lifetime 604735
  Joined group address(es):
    FF02::1
    FF02::1:FF25:2DE1
  MTU is 1500 bytes
  ICMP error messages limited to one every 100 milliseconds
  ICMP redirects are enabled
  ICMP unreachables are sent
  ND DAD is enabled, number of DAD attempts: 1
  ND reachable time is 30000 milliseconds (using 30000)
  ND NS retransmit interval is 1000 milliseconds
  Default router is FE80::D68C:B5FF:FECE:A0C1 on GigabitEthernet0/1
R3#
Use the debug command to view detailed ipv6 dhcp packets.
R3# debug ipv6 dhcp detail
   IPv6 DHCP debugging is on (detailed)
R3#
*Feb  3 02:39:10.454: IPv6 DHCP: Sending INFORMATION-REQUEST to FF02::1:2
on GigabitEthernet0/1
*Feb  3 02:39:10.454: IPv6 DHCP: detailed packet contents
*Feb  3 02:39:10.454:   src FE80::32F7:DFF:FE25:2DE1
*Feb  3 02:39:10.454:   dst FF02::1:2 (GigabitEthernet0/1)
*Feb  3 02:39:10.454:   type INFORMATION-REQUEST(11), xid 12541745

*Feb  3 02:39:10.454: IPv6 DHCP: Adding server FE80::D68C:B5FF:FECE:A0C1
*Feb  3 02:39:10.454: IPv6 DHCP: Processing options
*Feb  3 02:39:10.454: IPv6 DHCP: Configuring DNS server
2001:DB8:CAFE:AAAA::5
*Feb  3 02:39:10.454: IPv6 DHCP: Configuring domain name example.com
*Feb  3 02:39:10.454: IPv6 DHCP: DHCPv6 changes state from INFORMATION-
REQUEST to IDLE (REPLY_RECEIVED) on GigabitEthernet0/1

10.2.3.1 Egy forgalomirányító állapottartó DHCPv6-szerverként történő beállítása

Egy állapottartó DHCPv6-szerver beállítása nem sokban különbözik egy állapotmentes szerver beállításától. A legjelentősebb eltérés az, hogy egy állapottartó szerver a DHCPv4-szerverekhez hasonlóan IPv6-címadatokat is tartalmaz.
1. lépés: Az IPv6-irányítás engedélyezése
Az ábrán látható módon használjuk az ipv6 unicast-routing parancsot az IPv6-irányítás engedélyezéséhez. Ez a parancs nem szükséges ahhoz, hogy a forgalomirányító állapottartó DHCPv6-szerver legyen, de az ICMPv6 RA-üzeneteinek küldéséhez nélkülözhetetlen.
2. lépés: DHCPv6 készlet beállítása
Az ipv6 dhcp pool készlet-neve parancs egy címkészletet hoz létre a megadott névvel, majd DHCPv6 konfigurációs módba lépteti a forgalomirányítót, amelyet a Router(config-dhcpv6)# prompt jelez.
3. lépés: A készlet paramétereinek beállítása
Az állapottartó DHCPv6 esetében minden címzési és konfigurációs adatot a DHCPv6-szervernek kell kiosztania. Az address prefix/hossz parancs kiadásával jelezhetjük, hogy a címkészletet a szerver osztja ki. A lifetime paraméter mutatja az érvényben lévő, valamint az előnyben részesített bérleti időt, másodpercben megadva. Csakúgy, mint az állapotmentes DHCPv6 esetében, a kliens annak a csomagnak az IPv6-forráscímét használja, amely tartalmazta az RA-üzenetet.
Az állapottartó DHCPv6-szerver által biztosított egyéb információk között jellemzően szerepel a DNS-szerver címe, valamint a tartomány neve.
4. lépés: Az interfészkonfigurációs parancsok
Az ipv6 dhcp server készlet-neve interfészkonfigurációs parancs a DHCPv6-készletet hozzárendeli az interfészhez. Az állapotmentes DHCPv6-kérésekre a forgalomirányító válaszként a készletben szereplő információkat küldi ki a fenti interfészen. Az M jelzőbit értékét át kell állítani 0-ról 1-re, az ipv6 nd managed-config-flag interfészkonfigurációs paranccsal. Ez értesíti az eszközt, hogy ne a SLAAC-t használja, hanem egy állapottartó DHCPv6-szervertől szerezze meg a címadatokat és az összes konfigurációs beállítást.
Példa egy állapottartó DHCPv6-szerverre
A 2. ábrán az R1 forgalomirányító állapottartó DHCPv6-szerverként történő beállítására láthatunk példát. Vegyük észre, hogy az alapértelmezett átjáró nincs megadva, mivel a forgalomirányító automatikusan a saját link-local címét küldi el alapértelmezett átjáróként! Az R3 forgalomirányító kliensként történő beállítása segít az állapottartó DHCPv6-műveletek ellenőrzésében.

10.2.3.2 Egy forgalomirányító állapottartó DHCPv6-kliensként történő beállítása


Az ábrán látható módon használjuk az ipv6 enable interfészkonfigurációs parancsot, hogy a forgalomirányító megkapja a link-local címét, küldhessen RS-üzeneteket és részt vehessen a DHCPv6-folyamatban is.
Az ipv6 address dhcp interfészkonfigurációs paranccsal engedélyezhetjük, hogy a forgalomirányító DHCPv6-kliensként viselkedjen ezen az interfészen.

10.2.3.4 Egy forgalomirányító DHCPv6-közvetítőként történő beállítása


Ha a DHCPv6-szerver és a kliens eltérő hálózaton vannak, akkor az IPv6-forgalomirányítót beállíthatjuk DHCPv6-közvetítőként. Egy DHCPv6-közvetítő beállítása nem sokban különbözik egy IPv4-forgalomirányító DHCPv4-közvetítőként történő beállításától.
MEGJEGYZÉS: Habár egy DHCP-közvetítő beállítása nem sokban különbözik DHCPv6 és DHCPv4 esetén, az IPv6-forgalomirányítók és -közvetítők kissé eltérő módon továbbítják a DHCPv6-üzeneteket, mint a DHCPv4-közvetítők. Ezek az üzenetek és a folyamat túlmutatnak a jelen tananyag keretein.
Az 1. ábrán látható topológia szerint a 2001:DB8:CAFE:1::/64 hálózaton található egy DHCPv6-szerver. A hálózati rendszergazda ezt egy központi, állapottartó DHCPv6-szerverként kívánja használni, amely az összes kliens IPv6-címének kiosztásáért felel. Ennek következtében a más hálózatra kapcsolódó klienseknek.(például a 2001:DB8:CAFE:A::/64 hálózaton lévő PC1-nek) kommunikálniuk kell a DHCPv6-szerverrel.
A kliensektől származó DHCPv6-üzenetek kiküldése az összes DHCPv6-közvetítőt és -szervert tartalmazó (All_DHCPv6_Relay_Agents_and_Servers nevű) FF02::1:2 címre történik. Ez a cím link-local hatókörrel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a forgalomirányítók nem továbbítják az üzeneteket más hálózatokba. Ahhoz, hogy a DHCPv6-szerver és -kliens képes legyen egymással kommunikálni, az IPv6-forgalomirányítót DHCPv6-közvetítőként kell beállítanunk.
A DHCPv6-közvetítő beállítása
Ahogy a 3. ábrán is látszik, egy DHCPv6-közvetítő beállítása az ipv6 dhcp relay destination paranccsal történik. Ezt a parancsot a DHCPv6-kliens felőli interfészen kell kiadni, célként pedig a DHCPv6-szerver címe legyen megadva.
A show ipv6 dhcp interface paranccsal ellenőrizhető, hogy a G0/0 interfész közvetítő módban van-e, valamint a 2001:DB8:CAFE:1::6 cím van-e DHCPv6-szerverként megadva.
Az 3. ábrán található parancsszimulátor segítségével a megfelelő forgalomirányítón beállíthatók a DHCPv6 közvetítő parancsok, így a PC3 kaphat IPv6-címet a DHCPv6-szervertől. Vegyük alapul az 1. ábrán látható hálózat topológiáját!



Configure the DHCPv6 relay commands on the correct router for PC3 to receive an IPv4 address and other parameters from the DHCPv6 server. Exit configuration mode on any device that needs no configuration.

R3(config)# interface g0/0
R3(config-if)# ipv6 dhcp relay destination 2001:db8:cafe:1::6