2018. január 11., csütörtök

FINTECH

http://docplayer.hu/13472467-A-bitcoin-fejlesztoknek-cimu-kony-meltatasa.html

http://itma.blog.hu/2017/05/25/blockchain-rol_erthetoen

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0046_informatikai_biztonsag_es_kriptografia/ch09.html
gettingstartedonethereumprivateblockchain.pdf

http://privatbankar.hu/reszveny/az-usa-ban-legalizalnak-a-bitcoint-felrobbant-az-arfolyam-316135
-------------------------
https://dzone.com/storage/assets/8164604-dzone2018-researchguide-bigdata.pdf 6. oldal:
A legfontosabb, hogy a blokkhálózatban lévő több peer függetlenül hajtja végre ezt az érvényesítési folyamatot, így a tranzakciót konszenzussal hagyják jóvá, és nem egyetlen entitásra támaszkodnak.

A blokkhálózatok automatizálhatják a közvetítők vagy letéti szolgáltatások által általában kezelt feladatok nagy részét is. A közvetítő (általában ügyvédek, közjegyzők vagy pénzügyi intézmények) megbízható harmadik felekként szolgálnak, akik felülvizsgálják és érvényesítik a két fél közötti szerződés vagy megállapodás feltételeit. Annak ellenére, hogy értékes szolgáltatást nyújtanak, amely segítséget nyújt a tranzakció érvényességének biztosításában, a közvetítő felelőssége az információk ellenőrzésére késleltetheti az ügylet lezárását. Például egy letéti társaság fenntartja az pénzalapokat ingatlan ügylet során, amíg meg nem tud győződni arról, hogy a pénzeszközök valóban rendelkezésre állnak, és hogy az ingatlan tulajdonjogát át lehet adni az eladótól a vevőhöz; ez egy olyan folyamat, amely napokat és heteket adhat hozzá az értékesítési folyamathoz. De ha a vásárlást egy blokkcsatornán keresztül végezték, nem lenne szükség egy letéti társaság szolgáltatásaira. Mivel a blockchain függetlenül tudja hitelesíteni a tranzakciót, mindkét érintett fél biztos lehet benne, hogy az ügylet nem lesz engedélyezve, amíg a hálózat nem jut egyetértésre, hogy a tranzakció összes feltétele teljesült. Ez nagyban felgyorsítja a tranzakció zárási idejét, és kiküszöböli a tranzakció átvilágításával járó költségeket.
Lényegében a blokkláncok lehetővé teszik az "intelligens szerződéseket", amelyek olyan digitális megállapodások, amelyek előre meghatározott feltételekkel és szankciókkal rendelkeznek, így a blockchain automatikusan érvényesítheti őket.

Amellett, hogy magas rendelkezésre állási szemantikát biztosít a peer-to-peer architektúra, a blockchains szintén kiváló adatbiztonságot nyújt. A blokkhálózatok biztonsága kihívást jelentő koncepció lehet az első megértéséhez: pontosan mennyire biztonságos lehet a rendszer, ha minden benne résztvevő  hozzáfér a többi résztvevő teljes tranzakciós nyilvántartásához? Először is, az a tény, hogy a blockchain minden résztvevője hozzáférhet minden tranzakciós rekordhoz, azt jelenti, hogy a csalás elkövetése érdekében minden résztvevő tranzakciós naplóját fel kell törni és megváltoztatni. Egy peer-to-peer blokkhálózatban, amelyben potenciálisan több millió ügyfélszámítógépet is tartalmaz az egész földet átfogó módon, az ilyen jellegű rekordmanipuláció nem lehetséges. Egyesítsük a blokkhálózatban szereplő peer-ek számát azzal a ténnyel, hogy a technológia privát / nyilvános kulcsokat használ a tranzakciós rekordok titkosítására, és világossá válik, hogy miért válnak a blokkhálózatok a kifinomult, tranzakcióalapú munkafolyamatok rendkívül magas integritás szintű végrehajtásának új szabványává .
Az ilyen típusú technológiai standard jelentős előnyökkel járhategy egész iparág számára, nem csak egy vállalat számára. De ez megköveteli a vertikális piac szereplői közötti bizalmi elköteleződés, ugrásszerű fokozódását, mivel arra kéri a vállalatokat (még a versenytársakat is), hogy közös környezetben folytassanak tranzakciót. Míg első pillantásra ez a koncepció ellentmondásosnak tűnhet, a cégek profitálhatnak adataik összegyűjtésével és megosztásával. A pénzügyi szervezetek már megosztják a csalárd ügyletekkel kapcsolatos adatokat annak érdekében, hogy jobban védjék őket, és a cyberbiztonsági cégek ugyanezt teszik a sikeres hálózati sérelmekből gyűjtött adatokkal. Lényegében a "növekvő dagály emeli az összes hajót" típusú filozófia, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy egymás adatait kihasználva javítsák a tranzakciók megbízhatóságát és hitelességét az ellátási lánc valamennyi szereplője között.
Hadd mutassam ezt fel a vertikális piaci felhasználási eset példáján:
mezőgazdaság. Mint a szinte minden iparág, a mezőgazdaság nagy adattovábbítási rendszereket fogad el az általuk létrehozott nagy mennyiségű adat tárolására és elemzésére annak érdekében, hogy megtalálják a termékeik és folyamataik fejlesztésének módjait. Mi van akkor, ha az operációs adatokat olyan blokkhálózathoz töltötték fel, amely más mezőgazdasági vállalkozások adatait tartalmazza? Az ellátási lánc szállítói nyomon tudják követni a nyersanyagokat és a termékeket, ahogy az ellátási láncon keresztül mozognak, és innen származik az előnyök. Tegyük fel, hogy az éttermi lánc szerves ételeket szeretne biztosítani, hogy minden zöldségszállítója szerves trágyát használjon; ellenőrizni tudják a tranzakciós blokkcsövet, hogy meggyőződjenek arról, hogy beszállítóik ténylegesen vásárolnak és alkalmaznak szerves trágyát az általuk termesztett, betakarított és értékesített növényekre. Vagy ha egy kártevő vagy gomba elkezd megtámadni egy bizonyos termést? A blokkcsatornán keresztül elérhető adatok segítségével az elemzések gyorsan megtalálhatják a kártevő terjedését az ökoszisztémán keresztül, hogy megtalálják a forrást és megtegyék a megfelelő lépéseket. Segíthet a megfeleléssel kapcsolatos problémák egyszerűsítésében is, mivel az iparági felügyeleti szervek (például a kormányzati szervek) hozzáférhetnek a blokkhálózathoz annak ellenőrzésére, hogy a résztvevők betartják-e az ipari szabványokat és szabályokat.

Az ábra azt szemlélteti, hogy a blokklánc hálózat hogyan ellenőrizheti az élelmiszer-ellátási lánc minden résztvevőjét mely szükséges információkat nyújt- és teljesíti a felelősségét a hálózat többi résztvevője számára .

A blokkhálózati tranzakciós hálózatok létrehozása nagy erőfeszítéseket tesz az ipari szereplők körében. A blokkhálót használó összes félnek meg kell állapodnia arról, hogy milyen adatokat osztanak meg (például az árképzéssel vagy a védett IP-vel kapcsolatos adatok valószínűleg ki lesz zárva a blokkcsatornából), valamint hogy milyen formátumban vannak az adatok megosztásakor.
De ha ez megtörtént, a blokkhálózatban egyetlen játékos sem felelős a szerver fenntartásához az egész iparág nevében (nem is beszélve az op-ex költségek és a nagy adathálózat fenntartásával kapcsolatos felelősségvállalásról). Ezenkívül a blokkhálózatok technológiája viszonylag könnyen megvalósítható a meglévő informatikai infrastruktúrákon felül a felhőtechnológia fejlesztése révén. A felhőalapú számítástechnika definíció szerint egy elosztott erőforráshálózatot használ, hasonlóan a blokkcsomó létrehozásához használt peer számítógépek elosztott hálózatához. A felhőket már használó vállalatok kevésbé valószínűleg küzdenek azzal a félelemmel, zavarokkal és kétségekkel, amelyek gyakran járulnak hozzá az olyan új technológiák elfogadásához, mint a blokk-lánc.

   Valójában a blockchain modell katalizátorként szolgálhat a felhő és a nagy adatplatformok fokozott elfogadásához. Azokban az iparágakban, ahol blokklánc hálózatot használnak a tranzakciós adatok tárolására, azok a vállalatok, amelyek nem kapcsolódnak a blokkhálózathoz, vagy amelyek nem használnak nagy adatelemzéseket, versenyhátrányba kerülnek azokkal szemben, akik igen. Mivel a piaci trendek megváltoznak és megváltoztatják az ellátási lánc dinamikáját, a nem kapcsolódó vállalatok nem fogják felismerni ezeket a tendenciákat és a nem képesek stratégiáikat olyan gyorsan megváltoztatni, mint a kapcsolódó versenytársak. Ráadásul nem lesznek képesek olyan gyorsan és pontosan feldolgozni a tranzakciókat, mint a blokkhálózathoz csatlakozó más vállalatok, ez a tény, amelyet a blokkhálózatot használó versenytársak kihasználnak.

   Időről időre láttuk, hogy a nagy adatelemzés elfogadása üzleti előnyöket és hatékonyságokat eredményezhet, amelyek korábban ismeretlenek voltak. És ha ez a nagy adatelemző platform még több adathoz fér hozzá egy blockchain-nek köszönhetően, akkor a nagy adatelemzésnek az üzleti műveletek pozitív megváltoztatását illető lehetősége még vonzóbbá válik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése